Største stigning i ni år: Priser på el og gas stormer i vejret

Forbrugerpriserne – også kendt som inflationen – steg i september med 2,2 procent, det højeste siden 2012.

Arkivfoto: Prisen på gas er det seneste år steget med 52,8 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den højeste årlige stigning siden 1980. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stigende priser på el og gas betyder, at forbrugerpriserne – der bruges til at følge udviklingen i inflationen – i september var på det højeste niveau i ni år.

Stigende priser på el og gas betyder, at forbrugerpriserne – også kendt som inflationen – i september var på det højeste niveau i ni år.

Priserne er steget med 2,2 procent det seneste år, og det er ikke set højere siden november 2012. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især højere priser på el, som trækker op med en stigning på 15,2 procent det seneste år, hvilket er den største stigning i 13 år.

De højere priser skyldes blandt andet vejret i løbet af sommeren. Det har regnet mindre end normalt i Norge og Sverige, forklarer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

»Det har tæret på vandmagasinerne hos de nordiske vandkraftværker, der producerer el til blandt andet Danmark og dermed sendt elpriserne i vejret.«

»Dertil har mindre blæst hen over sommeren ført til mindre elproduktion ved vind,« skriver han i en kommentar.

Også priserne på gas er steget voldsomt på det seneste. Prisstigningen på gas over det seneste år er 52,8 procent, og det er største årlige stigning siden 1980.

Gas fylder mindre i det samlede billede, når man ser på tallene for forbrugerpriser, men udviklingen betyder en markant højere regning for de omkring 400.000 husstande i Danmark, der opvarmer deres hjem med naturgas.

Udviklingen i forbrugerpriserne bliver fulgt tæt af blandt andet økonomer og Nationalbanken.

Fra samfundets side vil man gerne have en lille, stabil stigning i priserne, fordi det holder gang i forbruget. Typisk sigter man efter en stigning på to procent om året.

Hos Danske Bank påpeger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, at forbrugerpriserne kun er steget 1,3 procent det seneste år, hvis man tager energipriser ud af regnestykket.

»Det er stadig beskedent – også i en international sammenligning,« siger hun i en kommentar.

/ritzau/