Største prisfald på det svenske boligmarked i seks år

Nedgangen i boligpriserne hinsidan fortsatte ind i november.

Det svenske boligmarked set lidt ovenfra. Her er vi kommet til vejrs over Malmø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Både i Norge og i Sverige har der i den senere tid været stor fokus på prisudviklingen på boligmarkedet, og torsdag viste en frisk mæglerstatistik, at den generelle nedgang fortsætter i Sverige.

Prisen på ejerlejligheder faldt med 3 procent i forhold til måneden før, mens prisen på parcelhuse faldt med en enkelt procent.

Ifølge svensk TV er der tale om det største fald i seks år.

Det såkaldte HOX-indeks viste torsdag morgen et fald på 2,9 procent, og det er dermed faldet sammenlagt 7,3 procent i de seneste tre måneder.

Der var i forvejen spået et fald i omegnen af de 3 procent.

I en forhåndsrapport, hvor de – korrekt nok, skulle det vise sig – spåede et fald på 3 procent, skrev storbanken Nordea, at november måned var »noir,« altså mørk.

Mindelser om finanskrisen

»Nedgangen på ejerboligmarkedet fortsætter. I Stockholm-området er samtlige tidsperioder nu i minus,« siger Hans Flink, der er salgschef for Svensk Meglerstatistikk.

Den sidste måned har bragt prisfald i alle de største svenske byer.

»Det store udbud af både nybyggeri og brugte boliger gør, at køberne har mere end rigeligt at vælge imellem, og at de derfor bruger længer tid, inden de slår til og køber. Sælgerne begynder derfor at tilpasse deres priser til den hårdere konkurrence, hvilket presser priserne ned. Det ser imidlertid ikke ud til at bremse antallet af handler,« siger Flink.

Per-Arne Sandegren, der er analysechef hos Svensk Meglerstatistikk, fortæller til Aftonbladet, at faldet nu ser ud til at være det største siden finanskrisen for alvor kradsede i Grækenland.

»Sidst, vi så den slags fald, var i forbindelse med krisen i Grækenland og konkursen i Lehman Brothers. I 2011/12 havde vi en negativ prisudvikling på årsbasis over syv-otte måneder. I 2009 varede det i næsten et år. Følger dette her samme mønster, vil de lavere priser holde ved i et stykke tid endnu.«

Mulige ringe i vandet

Uroen på det svenske boligmarked kommer – som i Norge – efter en lang tid med prisstigninger, der abrupt blev afbrudt af justeringer i markedet.

Den svenske regering strammede lånekravene i slutningen af november, og det har udløst frygt for en længerevarende krise på boligmarkedet.

Dette vil igen kunne påvirke svensk pengepolitik og kursen på den svenske krone.