STM har trykket speederen i bund

Vækst. Vinduesfabrik på Langeland slår sine større jyske konkurrenter i disciplinen vækst efter markant kursskifte, hvor træ/alu og eksport er kommet på dagsordenen.

Selv om den danske vinduesindustri i meget høj grad er domineret af jyske, især midt- og vestjyske, virksomheder, skal man til den lille landsby Simmerbølle mellem Rudkøbing og Spodsbjerg på Langeland for at finde den virksomhed, der har den højeste vækst i branchen blandt de ni virksomheder, ErhvervsBladet har analyseret.

STM Vinduer A/S kan fremvise en vækst i bruttofortjenesten på næsten 57 procent, hvilket ligger langt over gennemsnittet for de ni. Tilmed er det lykkedes langelænderne at fjerne et par års kedelige negative resultater på bundlinjen til et pænt overskud i det seneste årsregnskab på næsten otte mio. kr. før skat. Virksomheden har analysens tredjestørste afkastningsgrad.

Den markante vækst kommer efter omfattende produktmæssige og markedsmæssige strategiskift de senere år.

STM Vinduer, der har sit historiske udgangspunkt og sine bogstaver fra Simmerbølle Tømrer- og Maskinsnedkeri etableret i 1942, begyndte at fremstille vinduer i 1972, da Henning Eriksen overtog familiefirmaet efter sin far, Alex.

Virksomheden, der fortsat har Henning Eriksen ved roret, var i mange år en traditionel vindues- og dørfabrik. Produkterne var i træ, og markedet var lig med Danmark.

Det er der vendt op og ned på de senere år. I erkendelse af, at trævinduerne tabte terræn til de fremadstormende træ/alu produkter, begyndte STM også at interessere sig for træ/alu, og investerede voldsomt i nye produktionsanlæg, som for alvor kom i gang i 2004.

Omtrent samtidig har fabrikken på Langeland kastet sig over eksport til først og fremmest Storbritannien og Irland.

Man kan ikke just beskylde vækstvinderen får at fylde meget i mediebilledet herhjemme, hvilket formentlig skyldes en bevidst holdning fra virksomhedens side om ikke at stikke hovedet for langt op.

Trods talrige henvendelser lykkedes det således ikke denne artikels forfatter at få et interview i stand med Henning Eriksen.

På Langeland kan betydningen af STM Vinduer næppe overvurderes.

Sammen med naboen Ø-Pølser og Vestas' tårnfabrik, Vestas Towers i Rudkøbing, udgør vindues-virksomheden med sine mere end 160 medarbejdere toppen af øens erhvervsliv.