Stillehavsaftale vil kun gavne USA marginalt

Obama kan få svært ved at få godkendt aftalen på hjemmebanen i den amerikanske kongres.

Obama kan få svært ved at få godkendt aftalen på hjemmebanen i den amerikanske kongres. (REUTERS/Jonathan Ernst) Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ambitiøse frihandelsaftale mellem USA og en række andre stillehavslande, TPP, vil efter 15 år kun gavne den amerikanske økonomi med 0,15 pct. årligt. Sådan lyder det fra en ny rapport, der har kigget på konsekvenserne af aftalen.

Det skriver Financial Times.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har længe haft frihandelsaftalen med Japan og ti andre lande højt på sin økonomiske agenda og har set det som en måde for USA at overgå Kina i magtkampen omkring global handel.

Obama kan dog få svært ved at få godkendt aftalen på hjemmebanen i den amerikanske kongres, særligt efter at en ny offentliggjort rapport fra US International Trade Commission (ITC) sår tvivl om aftalens gavn for økonomien og samtidig forudser tab i de politisk følsomme produktionsjob.

»ITC-rapporter har historisk forudset fordele, der ikke har materialiseret sig, så det er bemærkelsesværdigt, at selv meget positive ITC anerkender, at aftalen vil have virkelige omkostninger og kun marginale fordele,« siger Ilana Solomon, der er handelsanalytiker hos Sierra Club til Financial Times.

Gennem længere tid har der været stigende skepsis i amerikansk politik over for frihandel, nok mest bemærkelsesværdigt fra præsidentkandidaten Donald Trump, der har gjort handelsskepsissen til et af hovedpunkterne i sin kampagne.