Stift tysk arbejdsmarked skaber job i Hedensted

Stivhed i det tyske arbejdsmarked fører til ordrer i Hedensted hos metalvirksomheden Ertech Stål a/s, der på store CNC-styrede maskiner bearbejder stålemner for bl.a tyske støberier og motorfabrikker.

Ifølge ejerleder Erik Sørensen, Ertech Stål, er langtfra alle tyske arbejdsgivere villige til at udvide staben i opgangstider, fordi det er svært at afskedige, når det går nedad igen. Og det kan godt mærkes i Hedensted, hvor Erik Sørensen regner med at ansætte ti nye medarbejdere i indeværende år. I øjeblikket har det fire år gamle firma 45 medarbejdere.

- De seneste fire måneder er det begyndt at gå bedre i Tyskland. I dieselmotorindustrien er der nogle megastore ordrer igang. Nogle motorfabrikker er optaget langt ind i 2006, og den slags drypper på os. Motorfabrikker med eget støberi har så travlt, at de er nødt til at trække på andre støberier, fortæller Erik Sørensen.

Så lyst har det - med østjyske øjne - ikke set ud længe i Tyskland. I 2003/04 hensatte Ertech et større beløb til imødegåelse af tab hos tyske kunder, men det ser i dag ud til, at virksomheden slipper for tab, fordi det går bedre i Tyskland. Men hensættelserne påvirkede årsresultatet, der endte på 1,5 mio. kr. før skat. Resultatet er en fordobling i forhold til året før, men kunne altså have været endnu bedre. I 2003/04 gik bruttoresultatet frem med 4,5 mio. kr. til 19,5 mio. kr. Erik Sørensen oplyser, at omkring 40 pct. af omsætningen stammer fra udlandet med Tyskland og Sverige som de to hovedmarkeder.

Han grundlagde firmaet for fire år siden efter mange år som leder i metalbranchen og har i dag installeret seks CNC-styrede maskiner. Ertech råder over den nyeste teknologi og har specialiseret sig i fræsning og kan håndtere emner op til 80 tons. Kunderne sætter pris på firmaets høje teknologiske niveau og nærmest presser Erik Sørensen til at udvide og investere i nye maskiner. Til januar udvider han igen virksomheden. Denne gang er det med 1.000 kvm, hvor der i første omgang bliver plads til en CNC-fræser. Byggeriet og maskinen koster omkring 15 mio. kr. Når udvidelsen er på plads i april, har virksomheden 5.200 kvm under tag ved motorvejen i Hedensted.

De dyre maskiner udnyttes optimalt. Fire af dem betjenes i døgndrift af medarbejdere, mens to "kun" kører i treholds skift.

- Vi ønsker en kontrolleret og styret vækst, men det er nødvendigt at have kapacitet og den nyeste teknologi for at kunne konkurrere og være interessant for de forskellige kundegruppe. På den anden side skaber det så noget kundepres, betoner Erik Sørensen.

Han har tidligere nævnt tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft som værende et problem. Det gør firmaet noget ved at satse på at uddanne lærlinge. I øjeblikket har Ertech tre lærlinge og vil snart tage en ny ind. Erik Sørensen håber, at nogle af dem har lyst til at blive i firmaet i nogle år efter endt uddannelse.

Ertech Stål a/s - Hedensted

Mio. kr.

2003/04 2002/03

Bruttoresultat 19,5 15,0

Resultat før skat 1,5 0,7

Egenkapital 5,3 4,3

Ansatte 39 30