Sterling parat til Oslo

Luftkonkurrence: Fra 11. marts flyver Sterling tre gange dagligt rutefly mellem København og Oslo til priser under det halve af dagens takster, men endnu er det uklart, hvad der sker med bonusprogrammer.

Mens et SAS-udvalg sidder på overtid og funderer over, hvad der skal ske i fremtiden med prisstruktur og service på de korte ruter, overhaler Sterling nu SAS inden om og åbner en ny lavprisrute mellem København og Oslo 11. marts.

Det er første gang nogen for alvor prøver kræfter med SAS på den guldrandede, korte flyrute på under en time til 5.800 kr. med SAS som dyreste pris.

På Stockholm-ruten forsøgte Finnair og Maersk Air at udfordre SAS med et for dem sørgeligt resultat. Det blev senere optakten til kartelsagen i EU, og nogle passagerer forsøgte at rejse erstatningssag, da SAS for at imødegå konkurrencen dumpede priserne kraftigt i en periode, for derefter at sætte dem op igen.

Den første reaktion fra SAS denne gang er afventende.

»Vi ønsker Sterling velkommen. Vi har ikke noget imod konkurrence. Hvad vi vil gøre til gengæld, er vi gået i gang med at beregne. Man skal dog være opmærksom på, at vi flyver 18 gange retur i døgnet mod Sterlings tre,« siger direktør Palle Christensen fra SAS Danmark.

Han tilføjer, at man i SAS hele tiden har været klar over, at det kun var et spørgsmål om tid, før et lavprisselskab ville forsøge sig på en af de givtige hovedstadsruter.

»Vi kommer med et helt nyt produkt og et prisniveau, der omkring det halve af det nuværende. Erfaringerne viser, at det samle marked vokser, når et lavprisselskab rykker ind,« siger adm. direktør Johnni Overbye fra Sterling, der i dag er ejet af Fred Olsen selskaber, som er noteret på Oslo Børs.

Sterling forventer 110.000 passagerer om året ud af de godt to millioner, som årligt flyver mellem Oslo og København.

Noget med afgørende kan blive bonusprogrammer. Her er Sterling gået i tænkeboks. Tidligere afgørelse i EU tyder på, at SAS skal åbne for sit bonusprogram, hvis et mindre selskab uden eget bonusprogram ønsker det.

Der er også den mulighed, at Sterling vælger at bygge sit eget system op, sådan af business passagerer kan optjene points til et af selskabets mange ferieruter til Sydeuropa.

SAS har stribevis af priser på ruten for tiden, men den dyreste uden restriktioner er ca. 5.800 kr. Hos Sterling bliver den mellem 2.599 kr. og 3.599, men flere af den første end af den sidste.

Billigste pris, hvoraf der vil være mindst 10 på hvert fly, bliver 995 kr. retur. Mange billetter vil kun koste et par hundrede kroner mere.

Salget sker direkte på internet, eller gennem rejsebureauerne, som man satser meget på. De svigtede i høj grad Finnair og Maersk Air i sin tid på Stockholm ruten.

Der bliver afgang morgen, middag og aften i hver retning på den ny Sterling rute.