Stenrige nordmænd køber ejendomme for milliarder

Den norske oliefond bare køber og køber. Søndag aften annoncerede nordmændenes store fælles pengetank et opkøb af 322 ejendomme i USA.

Vores norske naboer råder over en svimlende stor pengetank. I skrivende stund har den norske oliefond en markedsværdi på knap 6200 milliarder danske kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske oliefond har endnu engang været i byen med det helt store checkhæfte. Denne gang har nordmændene været på rov i USA, hvor fonden har købt en andel på 45 pct. i en portefølje med 322 ejendomme sammen med en amerikansk ejendomsudvikler.

Den bugnende norske oliepenge-kasse har måttet slippe knap 16 milliarder danske kr. for at få en bid af de mange ejendomme, som er spredt ud over 17 forskellige amerikanske stater. Handlen omfatter desuden 10 ejendomme, som er under udvikling.

Den norske oliefond landede for 2014 et afkast på 544 milliarder norske kr., hvilket svarer til godt 483 milliarder danske kr. Fondens markedsværdi ligger i skrivende stund på knap 6200 milliarder danske kr., hvilket svarer til, at hver nordmand kunne få over 1,2 mio. kr. i hånden, hvis staten besluttede sig for at slå den store sparegris i stykker.

Den norske oliefond investerer primært i aktier og rentepapirer, men har i stigende grad fået øjnene op for ejendomsinvesteringer.

For knap en måned siden meldte den norske oliefond ud, at den var i gang med de sidste, indledende øvelser til at købe sine første asiatiske ejendomme. Chefen for fondens ejendomsinvesteringer sagde ved den lejlighed, at man var klar til at »investere meget i Asien«.

Den norske pengetank har allerede investeret i ejendomme i New York, Paris, London og Berlin.