Status for Vestas og Danisco og dansk import

To KFX-aktier kommer med regnskab de kommende dage, der også byder på et pengepolitisk møde i USA og en opgørelse af den danske handelsbalance.

Læs mere
Fold sammen
AKTIEKALENDER

Strømmen af regnskaber fra de store KFX-selskaber fortsætter i næste uge, hvor verdens suverænt førende producent af vindmøller Vestas og NEG Micon med globale markedandele på mere end 35 procent udsender tal onsdag. Fødevaregiganten Danisco følger efter torsdag.

Det er især forventningerne til salget i 2004, der er opmærksomhed omkring i årsregnskabet fra Vestas/NEG Micon.

Siden Vestas og NEG Micon annoncerede en sammensmeltning, er der ikke kommer de store nyheder fra selskabet. Men sandsynligvis melder de snart ud om nye ordrer. Det er i hvert fald nødvendigt, hvis målet om en omsætning på op mod 21 milliarder kroner i år skal nås.

De danske vindmølleaktier er meget følsomme over for nyheder omkring det offentligt tilskud til vindmøller i USA, der kaldes for Production Tax Credits (PTC). Politikere i det amerikanske Senat forsøger at genoplive tilskudsordningen, som er afgørende for de danske vindmølleproducenters mulighed for at afsætte møller på det amerikanske marked. Ordningen udløb 31. december, og selv om både republikanere og demokrater er positivt indstillet over for en forlængelse, så er PTC-ordningen en slags politisk gidsel i en kamp om en kompleks ny energilov.

Vinder senator John Kerry præsidentvalget over Bush, kan det komme Vestas/NEG Micon til gavn. Kerry har i hvert fald sagt, at 20 pct. af den amerikanske energiproduktion i 2020 skal komme fra vedvarende energikilder, herunder sol og vind. Og i modsætning til den tidligere topkandidat Howard Dean går han ind for en hurtig ekspansion af vindmøllekapaciteten i USA.

Danisco køber konkurrent
Danisco - som udsender kvartalsregnskab torsdag - er steget en del i kurs fra 200 til op mod 300 over det sidste år, og har netop købt den franske kollega Rhodias aktiviteter inden for fødevarer for 2,4 mia. kroner.

Det er aktiviteterne inden for stabilisatorer og kulturer, som er overtaget. De områder havde en samlet omsætning i 2003 på 1,58 mia. kr. og et overskud efter skat og afskrivninger på 150 mio. kroner.

Købet øger Daniscos forspring til konkurrenterne inden for emulgatorer, ingrediensblandinger, biologiske konserveringsmidler og sødemidler, og eftersom kursen trods opturen over det senere år fortsat ser rimelig ud, er Danisco en interessant aktie.

Integrationen af Rhodia-forretningen ind i Danisco vil muliggøre lukninger af salgskontorer på markeder, hvor begge selskaber tidligere var repræsenteret. Yderligere vil der givetvis være muligheder for etablering af en mere effektiv produktion inden for fælles områder for kulturer og antioxidanter samt på stabilisatorområdet.

Pengemøde og handelstal
Regnskaber kommer der også i næste uge fra DS Norden, DFDS, Bryggerigruppen, Dansk Kapitalanlæg, Ove Arkil, Kompan, Incentive, Højgaard Holding, Monberg & Thorsen, Sanistål og Rockwool Int.

Men ellers vil ugens største begivenhed vil være det pengepolitiske møde i den amerikanske forbundsbank - Federal Reserve.

Der er ikke udsigt til, at de sætter renten hverken op eller ned, men indholdet i den ledsagende pressemeddelelse får ofte stor betydning. Hvis banken bare antyder, at fremtidige forhøjelser af renten er på vej, kan det udløse meget store dønninger på de finansielle markeder. Sydbank og andre afviser dog, at Fed kommer med nye meldinger, eftersom:

Inflationen er lav og udsigterne gode.

Det går fortsat meget trægt på arbejdsmarkedet.

Det er et valgår, hvorfor Fed er mere forsigtig med renteændringer end normalt.

Holder de forventninger stik, vil obligationerne sandsynligvis ånde lettet op og stige i kurs.

Ellers kommer der onsdag også danske handels- og betalingsbalancetal for januar. Her er udsigt til et solidt overskud. Men selve overskuddet er ikke så interessant mere. Derimod er udviklingen i eksport og import vigtig. De er nemlig en strømpil for, hvordan salget til andre lande og det hjemlige forbrug er kommet fra start i 2004.

Skal udsigterne til et forbrugsdrevet opsving i dansk økonomi holde, skal importen fortsætte de seneste måneders fremgang.