Statoil får amerikansk bod for manipulation

Det norske olieselskab skal have forsøgt at drive prisen på propangas op for at undgå tab.

Propangas har et kogepunkt på -42 grader og fordamper derfor straks det bliver sluppet ud af trykbeholderen. Det betyder, at man ikke behøver en kaburator, og da propan desuden er let at transportere, er det meget populært i USA, hvor det bruges til en lang række formål i husholdningerne. Foto: Scott Olsen/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske opsynsmyndighed Commodity Futures Trading Commission oplyser tirsdag i en pressemeddelelse, at de mener, at Statoil har forsøgt at manipulere propangas-indekset Argus Far East Index.

Ifølge nyhedsbureauet Dow Jones Newswires er selskabet blevet idømt en bod på fire millioner dollar – godt 25 millioner kroner.

Forholdene, som omtales, skal have fundet sted fra oktober til november 2011. Statoil skal have forsøgt at manipulere indekset for at opnå en gevinst på sine fysiske og finansielle positioner, herunder New York-clearede swapaftaler knyttet til Argus-indekset.

»Manipulation i vores markeder hæmmer den fri og retfærdige konkurrence og svækker den økonomiske vækst. Som dette tilfælde viser, vil vi arbejde utrætteligt med at fjerne manipulation på vores markeder, hvor den måtte opstå, for at sikre aktørerne en tryghed for, at de konkurrerer på lige vilkår,« siger CFTC-direktør James McDonald i en kommentar.

 

Intern kommunikation

Det berørte indeks er et indeks for prisen på propan, som publiceres af den uafhængige organisation Argus. Fra organisationens side indhentes informationer fra markedets handlende om tilbudskurser og afsluttede transaktioner.

Indekset benyttes som grundlag for amerikanske terminskontrakter og swapkontrakter i propanindustrien.

De amerikanske myndigheder mener, at Statoil har haft et betydeligt tab på sin flydende gas-enhed i 2011. Det norske selskab skal da have etableret positioner, som ville give fortjeneste, dersom Argus-indekset steg.

Den ventede opgang indfandt sig imidlertid ikke, og det skabe risiko for et yderligere tab for Statoil.

Det fik selskabet til at købe laster i håb om at signalisere en høj efterspørgsel og opadgående pres på propanpriserne. Det fremgår angiveligt flere gange af Statoils kommunikation, og en trader for selskabet skal have skrevet følgende:

»Dersom vi køber 17 laster, er det kun et par dage, vi ikke vil være i stand til at have en god påvirkning på Argus-kvoteringen…. Vi vil faktisk sandsynligvis bevæge det et godt stykke opad, når vi fortsætter med at købe.«

 

Ingen detaljer

Hos Statoil er man temmelig ordknappe om boden.

»Vi giver ingen detaljer ud over, at vi kan bekræfte, at der er indgået et forlig, og at vi har haft et godt samarbejde med CFTC,« siger kommunikationsrådgiver Elin Isaksen fra Statoil til E24.

Hvordan vil I forsikre jer imod, at den slags sker igen?

»Det at være en ansvarlig aktør på markedet er meget vigtigt for Statoil. Vi arbejder altid med at sikre os, at både vore ansatte og vore systemer følger de regler, som nu engang gælder,« siger Isaksen.