Statens netsider får tæsk

Det er for slapt og visionsløst, at kun fem procent af de statslige hjemmesider udnytter Internettets potentiale til at skabe bedre borgerservice og effektiviseringer. Det mener Socialdemokraternes IT-ordfører, Thomas Adelskov, efter at have læst en rapport fra Handelshøjskolen i København.

Læs mere
Fold sammen
Den slår fast, at de fleste statslige netsteder blot skaber afstand til borgerne og slet ikke giver nævneværdige forbedringer af sagsbehandlingen. Formularerne skal nemlig stadig printes ud og sendes manuelt, og mange steder kan man ikke anvende den digitale signatur. Thomas Adelskov kræver nu, at statens såkaldte IT-taskforce får mandat til at gå i kødet på de statslige netsteder for at få dem forbedret. Th.

Dyre mobilopkald under OL

Det er dyrt at ringe hjem fra udlandet på sin mobiltelefon, og derfor advarer videnskabsminister Helge Sander (V) nu om konsekvenserne forud for OL i Grækenland i denne måned. IT- og Telestyrelsen har på www.it-borger.dk sat fokus på de dyre mobilopkald fra Grækenland. Her koster det mellem 6,39 og 15 kroner i minuttet at ringe til Danmark fra en dansk mobiltelefon. Kommer opkaldet hjemmefra, er prisen mellem 3,95 og 15 kroner i minuttet. Der er store penge at spare ved at finde en fastnettelefon og blive ringet op hjemmefra, ligesom tekstbeskeder kun koster 1,27-3,50 kroner at sende fra Grækenland, mens det er gratis at modtage dem. Th.

Walkman med 900 CDer

Så er det slut med at mangle musik. Sony sender en ny walkman med indbygget harddisk på gaden. Her er plads til godt 900 CDer på de 20 gigabyte, og det burde række til de flestes behov. Walkmanen er på størrelse med et kreditkort, og der loves 30 timers non-stop-musik på en enkelt opladning. NW-HD1 er det ucharmerende navn på walkmanen, men den har en lille holder, hvorigennem man fra fra PCens USB-stik kan overføre musikken. Skærmen giver plads til syv liniers tekst, så man lettere kan finde de rette toner at slå an. Th.

Siemens satser på radiochips i Danmark

Trådløse radiobrikker, som efterhånden skal afløse stregkoden, vil få en kraftig vækst i Skandinavien. Derfor udvider Siemens Business Services (SBS) nu sine investeringer i den såkaldte RFID-teknologi ved at oprette et skandinavisk kompetencecenter for RFID, som skal samarbejde med Siemens' internationale organisation. Salgs- og marketingsdirektør Lars Smith regner med, at fremstillingsindustrien og sygehusvæsenet snart vil følge i hælene på butikkerne i aftestningen af radiochippene. Den lille sender gør det muligt konstant at vide, hvilke varer der er på lageret eller i butikken, og kan også bruges til at spore varen rundt i systemet. Til gengæld er borgerretsaktivister bekymrede for overvågning, hvis ikke der findes en ordentlig løsning på, at senderen skifter ejermand, når man køber en ting. Th.Danskerne er seriøse på nettet

Det er ikke underholdning og sjov, der trækker danskerne på Internet. Det gør derimod bankerne, beskederne og nyhederne. Det viser en undersøgelse fra Telia Stofa, som gennem StofaNet leverer bredbåndsforbindelse. 94 procent bruger elektronisk post, 75 procent går i banken, 60 procent læser nyheder, og 44 procent finder vej via nettet, mens indkøb og underholdning ligger lavere, nemlig på 19 og 24 procent. Over 30 procent af bredbåndskunderne er over 50 år - faktisk har syv procent passeret de 65 år. Andelen af kvinder er kraftigt stigende til nu 30 procent mod 15 for fire år siden. Th.

Norsk Opera - nu med tale

Den norske producent af Internet-læseprogrammet Opera er igen helt fremme foran konkurrenterne. Nu er nyeste udgave (version 7.55 for de videbegærlige) klar til gratis brug, og denne gang kan man få netsider læst højt. Det er blevet muligt, fordi IBMs teknologi til talegengivelse kan kobles til Opera på alt fra små, håndholdte computere til store installationer. Operas egen talegengivelsesteknologi vil være med i den version 7.6 af programmet, som kommer senere i år. Th.

Servere leveres med antivirus

For første gang leverer Hewlett-Packard servere med antivirusprogram installeret. Det sker i erkendelse af problemets voksende omfang. Derfor har HP indgået aftale med antivirusfirmaet Trend Micro om at lægge programmerne ind på hele ProLiant-serverserien, som leveres med Microsoft Windows Small Business Server. Løsningen tager sig også af uønsket reklamepost (såkaldt »spam«). Trend Micro-abonnementet gælder i 90 dage. Th.

Microsoft opdaterer Office-pakken

Bedre samarbejde mellem notatagningsprogrammet OneNote og f.eks. tekstbehandlingsprogrammet Word og bedre udrensning af uønskede reklamebeskeder i postprogrammet Outlook er nogle af de forbedringer, som ligger i en opdatering af Microsofts kontorpakke, Office 2003. Den nye servicepakke 1 giver også bedre brug af XML-formatet samt udveksling af dokumenter med lommecomputere og avancerede mobiltelefoner, der bruger Windows Mobile. Opdateringen, som er gratis, kan hentes på www.microsoft.com/office. Th.

Sikkerhedsfirma udvider til Tyskland

Det danske IT-sikkerhedsfirma eSe Security i Kolding udvider med et tysk kontor i Dortmund, hvorfra direktør Günter Horst Hirschmann skal sælge IT-sikkerhed til den tysktalende verden i Tyskland, Østrig og Schweiz. Kontoret blev åbnet 1. august. Th.

Fyn vil lære af Århus

Samarbejdet mellem forskning og erhvervsliv i Århus er målet for en studietur, som fynske IT-selskaber tager på 17. august. I IT-byen Katrinebjerg er samlet Århus Universitets IT-uddannelser og IT-forskning samt en række private IT-virksomheder, og på Alexandra Instituttet samme sted samarbejder offentlig forskning og private virksomheder om produktudvikling. Blandt oplægsholderne vil være TDCs udviklingsdirektør og IT-guru, Preben Mejer. Th.