Staten taber retssag mod bank om 550 millioner

Den hidtil mest omfattende retssag nogensinde ender med en mavepuster til Finansiel Stabilitet.

ARKIVFOTO 2008 af EBH Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten taber fredag i Vestre Landsret en retssag om 550 millioner mod ledelsen i Ebh Bank.

Sagen er den mest omfattende af en stribe sager, som det statslige selskab Finansiel Stabilitet har anlagt mod direktører, bestyrelsesmedlemmer og i nogle tilfælde også revisorer i krakkede pengeinstitutter.

Den eneste af de 15 sagsøgte personer og revisionsselskabet BDO, som skal til lommerne, er den tidligere direktør Finn Strier Poulsen. Han skal betale to millioner kroner. Kravet mod ham var 550 millioner kroner. For nogle af de andre sagsøgte var kravene lavere. Det mest beskedne lød på 202 millioner kroner.

Retssagen er den største, som Finansiel Stabilitet har anlagt, når det gælder antallet af sagsøgte - 16 i alt - og mængden af papirer. Det er formentlig også den hidtil mest omfattende sag ved domstolene generelt, oplyser landsretten.

Der er blevet brugt 149 retsmøder siden september 2017. Sagen har omfattet godt 80.000 sider bilag. Dommen fylder 3600 sider.

Ebh Bank gik ned i 2008. Men dommerne i landsretten finder ikke, at banken var indrettet og drevet på en måde, der i sig selv kunne begrunde et erstatningsansvar.

Derfor har dommerne vurderet en række konkrete engagementer. Kun i et enkelt tilfælde er der ansvar for tab - og det er altså på to millioner kroner.

Finn Strier Poulsen dømmes, fordi banken købet et pantebrev af hans hustrus selskab, efter at pantebrevets debitor havde anmeldt betalingsstandsning. Også i andre tilfælde gik han for langt med hensyn til pantebreve, men her er der ikke beviser for, at banken tabte penge.

Nederlaget betyder en overordentlig stor regning til Finansiel Stabilitet. Selskabet skal betale sagsomkostninger - altså udgifter til de sagsøgtes advokater - på 121 millioner.

Sagen har i alt varet i ni år. Oprindeligt gik det statslige selskab efter at få tilkendt 718 millioner kroner, men undervejs i processen blev kravet sat ned.

Forleden kritiserede advokat Arvid Andersen, der har repræsenteret Finn Strier Poulsen, staten for ikke at have skåret sagerne til.

»Det har virket, som om sagerne er blevet rejst i et anfald af blodrus«, sagde han til dagbladet Børsen.

Advokat Tyge Trier siger efter fredagens afgørelse:

»Dommen er meget grundig, velbegrundet og klar, og Vestre Landsret følger den linje, som Højesteret har udstukket i Capinordic-dommen,« siger han.

Dermed hentyder han til en dom, som Højesteret afsagde i 2019.

/ritzau/