Staten hyrer inkassofirma og skruer op for jagten på SU-gæld

Gældsstyrelsen har sat inkassofirmaet Kredinor til at inddrive gæld i Norden, hvor eksempelvis SU-gæld ikke er omfattet af internationale aftaler om inddrivelse.

Gældsstyrelsen hyrer inkassofirma. Arkivbillede Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Staten skruer nu op for jagten på at inddrive gæld i Norden.

Gældsstyrelsen har fredag offentliggjort, at den hyrer inkassofirmaet Kredinor til at inddrive gæld i Norden. Der findes en række gældstyper, der i dag ikke er omfattet af de internationale aftaler om inddrivelse. Det gælder eksempelvis SU-gæld.

Derfor har Gældsstyrelsen taget andre metoder i brug ved at indgå en aftale med et privat inkassofirma, oplyses det i en pressemeddelelse fredag morgen.

»Skylder man penge her i landet, så har vi en række værktøjer til at inddrive gælden, men er du bosat i udlandet, så stopper vores bemyndigelse ved grænsen. Det betyder, at vi er afhængige af, at de enkelte landes nationale myndigheder hjælper os. Det gør de på mange områder, men vi har ikke aftaler på f.eks. SU-området. Derfor søger vi nu hjælp hos et privat inkassofirma«, siger underdirektør Brian Breer Clausen i meddelelsen.

Aftalen er udbudt til at inddrive gæld i Norge, Sverige, Finland, Færøerne og Island. På udbudstidspunktet var der omfattet 3.500 skyldnere med en gæld på samlet 150 mio. kr.

Med andre ord vil nogle måske opleve, at der tages nye metoder i brug for at få dem til at betale sin gæld:

Inkassofirmaet skal nemlig rykke for gælden med breve og telefonopkald, udsøge kontaktoplysninger og formidle afdragsordninger, så gælden bliver betalt.

Der er i høj grad fokus på at genskabe kontakt til skyldnere i udlandet, lyder det fra Brian Breer Clausen:

»Der vil være skyldnere, der er flyttet fra Danmark, som ikke har hørt fra os længe. Dem vil vi meget gerne minde om, at de har en gæld i Danmark, der løber renter på – og som de skal betale. Nu starter vi med skyldnerne i Norden og gør os nogle erfaringer, og så håber vi, at vi kan brede indsatsen ud til flere lande på sigt.«