Staten har købt konsulentydelser for 9,1 mia. kr. i løbet af to år

Staten har brugt 9,1 milliarder kroner på konsulentydelser de seneste to år. Det viser et svar til Folketingets Finansudvalg fra innovationsminister Sophie Løhde (V). Skatteministeriet stikker klart ud.

Sophie Løhde har de senere år arbejdet for at få udgifterne til Kammeradvokaten på omkring en halv milliard kroner reduceret. Det skal for eksempel ske ved at lade andre private advokatfirmaer byde på juridiske opgaver for staten – opgaver, som historisk set har ligget hos Kammeradvokaten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Kammeradvokaten er ikke alene om at blive forgyldt af konsulentkroner fra den danske stat. Alene de sidste to år har staten brugt over ni milliarder kroner på konsulentydelser. Det er kriseramte Skat, der står for den markant største andel af forbruget af ydelser – alene i årene 2017 og 2018 er der blevet købt ydelser for godt og vel 2,5 milliarder kroner.

Beløbene kom frem i et svar til Folketingets Finansudvalg fredag fra ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V). Tallene dækker den tiårige periode fra 2008 til 2018. Ministeren påpeger dog, at man ikke kan sammenligne tallene fra alle årene på grund af »forskellige datagrundlag«.

Sophie Løhde har de seneste år arbejdet for at reducere statens forbrug af ydelser fra Kammeradvokaten, der sidste år løb op i omegnen af en halv milliard kroner. Hun mener ikke, at det nuværende niveau er tilfredsstillende.

»Det er skatteborgernes penge, man administrerer i de statslige institutioner, og derfor er det helt afgørende, at man er omkostningsbevidst og altid nøje overvejer, om det er nødvendigt at købe private konsulentydelser til opgaveløsningen,« siger Sophie Løhde.

Hun forklarer i et skriftligt svar, at det er regeringens holdning, at udgifterne til eksterne konsulentydelser er for høje. Derfor vil hun »opfordre de statslige institutioner til, at man tænker sig grundigt om, før man vælger at få hjælp udefra«.

Utilfredse med statens forbrug

På SFs landsmøde i weekenden slog partiet fast, at det ønsker at halvere udgifterne til konsulentydelser i det offentlige. De sparede penge bliver en del af finansieringen i partiets 2025-plan.

Ifølge Altinget kunne det tyde på, at SF ikke sidder alene med forargelsen over, hvor mange penge staten bruger på ekstern rådgivning.

»Vi har foreslået et omprioriteringsbidrag på konsulentydelser, hvor de nedbringes med fem procent om året,« sagde Pelle Dragsted (EL) til Altinget.

Det er et emne, der har været debatteret siden Thorning-regeringen i 2011.

I Socialdemokratiets »Fair Løsning 2020« var en af intentionerne, at der skulle lægges en dæmper på udgifterne. Hvilket delvist lykkedes, i og med at udgifterne faldt med godt og vel en milliard kroner. Men på trods af det blev daværende finansminister Bjarne Corydon (S) mødt med kritik af daværende statsrevisor og nuværende finansminister Kristian Jensen (V).

Ud over udgifterne til konsulentydelser i Skatteministeriet fordeler det offentlige forbrug sig nogenlunde ligeligt, hvis man ser bort fra Transport-, Bolig- og Bygningsministeriet, der de seneste to år har brugt 842 millioner kroner – hvilket er det næststørste beløb blandt ministerierne – og Kirkeministeriet, der med beskedne fire millioner kroner er det ministerium, der har brugt færrest konsulentkroner.