Stærkere tysk tro på fremtiden

Tyskerne er ved at vride sig fri af krisen, men det gælder ikke for en række andre eurolande.

Foto: MAURITZ ANTIN. Der er ved at komme mere gang i tysk økonomi, men de sydeuropæiske lande hænger stadig gevaldigt i bremsen.
Læs mere
Fold sammen

Optimismen blandt de tyske virksomheder vokser, og den tyske økonomi ser ud til langsomt at vride sig fri af krisen. Men i en række andre europæiske økonomier ser det knap så godt ud, og specielt Frankrig er værd at holde øje med.

Sådan lyder det fra en række økonomer, efter at der i dag er kommet en måling af humøret i de europæiske virksomheder - det såkaldte PMI-indeks for service- og fremstillingssektoren. Tallene viser, at troen på bedre tider er ved at komme tilbage i de tyske virksomheder.

PMI-indekset for servicesektoren steg i januar til det højeste niveau i halvandet år, mens indekset for industrien ikke er set højere i 11 måneder.

”Billedet af et økonomisk delt Europa med et relativt stærkt nord med Tyskland i spidsen og et svagt syd er ikke nyt. Det har været virkeligheden for europæisk økonomi i de seneste år,” siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

”Intet tyder på, at delingen er ved at blive helet. Tværtimod bliver det økonomiske sølvtæppe mellem nord og syd i øjeblikket forstærket,” siger Jacob Graven.

Både Sydbank og Handelsbanken fremhæver, at Frankrig er et af de lande, der stadig hænger fast i krisen.

”Det kan godt være, at ECB-chef Mario Draghi siger, at de mørkeste skyer over euroområdet har løftet sig, men det er dog svært at konstatere andet end, at solen i hvert fald ikke skinner på det fælles valutaområde,” siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

”ECBs ageren har ganske rigtigt for indeværende løsnet de finansielle udfordringer for euroområdet, men på vækstfronten er det stadig svært at se meget lys for enden af tunnelen,” siger Jes Asmussen.

Han understreger, at på grund af de bedre tyske tal, er det sammensatte PMI-indekset for euroområdet steget mere end ventet i januar.