Stærk fremgang til A.P. Møller-Mærsk

Læs mere
Fold sammen
Det danske aktiemarked skilte sig ud fra den generelle udvikling i Europa med en stigning i totalindekset KAX på 1,0 pct. Mens det i den senere tid har været de mindre aktier, som har klaret sig bedst på fondsbørsen i København, var det de store og toneangivende papirer i KFX indekset, der steg med 1,4 pct., som viste flaget i løbet af tirsdagen.

Københavns Lufthavne meddelte, at en øget ejerandel i Inversiones y Tecnicas Aeroportuarias, der driver ni lufthavne i Mexico, er i støbeskeen. Tirsdagen kursstigning for aktien på 2,9 pct. til nyt rekordniveau, skyldtes dog trafikministerens positive tilkendegivelser om, at lavere passagerafgift er på vej for flypassagerer i kølvandet på takstnedsættelserne på Storebælt.

GN Store Nord, som har solgt sit domicil på Kgs. Nytorv i København, har nu erhvervet et nyt på en mindre prangende adresse i Ballerup. Omkostninger i forbindelse med flytningen opvejes af frasalg af selskabets ejerandel på 30,1 pct. i mobiloperatøren Voxtel i Moldova, der giver en avance på 30 mio. kr. Samtidig meldte GN Store Nord om stigende salg af både høreapparater og headset, hvilket sammen med frasalg betød at ledelsen hævede forventningen til 2004-resultatet før skat med 50 mio. kr. til 525 mio. kr. Meddelelsen fik markedet til at handle aktien 4,1 pct. op.

Den største positive effekt på det danske indeks havde A.P. Møller-Mærsk imidlertid. A-aktien havde fremgang på 3,5 pct. til 44.600 kr. mens B-aktien steg med 3,2 pct. til 44.900 kr., efter gisninger i markedet om mulig opjustering fra selskabet.

Helt i særklasse var kursudviklingen dog for TK Development, der meddelte, at endnu et butikscenter i Østeuropa, denne gang i Slovakiet, er blevet solgt til en pris over bogført værdi. Investorernes tiltro til, at det meget gældsplagede selskab klarer skærene, er åbenbar, og aktien steg med 15,7 pct. til 24,30 kr., hvilket er nær topnotering i det seneste år. Blandt aktierne, som gik mod den generelt positive stemning, var blandt andet software firmaet SimCorp, der blev handlet 4,2 pct. ned. Tilbagegangen må tilskrives profit-hjemtagning i aktien, efter den meget positive udvikling efter sidste uges opjustering af forventningen til 2004-resultatet. Aktien ligger på trods af tirsdagens kursfald fortsat 22 pct. højere end for en måned siden.

Blandt dagens lidt mere kedelige meddelelser for det danske aktiemarked var, at endnu et godt dansk selskab endeligt er på vej væk fra fondsbørsen. Tirsdag var nemlig sidste dag, hvor Falck indgik i KFX-indekset.Se de opdaterede børskurser

på www.berlingske.dk