Stabil kinesisk vækst fastholdes med skærpede reformer

Kinas regerende politbureau, der er landets øverste ledelse, vil fastholde en stabil økonomisk vækst og samtidig skærpe de finanspolitiske og økonomiske reformer.

Læs mere
Fold sammen

Det skriver South China Morning Post.

Retningslinjerne er skitseret på et møde i politbureauet under ledelse af præsident Xi Jinping tirsdag, hvor tonen slås an for den politiske beslutningsproces i anden halvdel af året.

Lederne i Beijing er fortsat forpligtet til - og sikre på - at nå de årlige vækstmål, men samtidig syntes massive penge- eller finanspolitiske stimuleringer at være udelukket i de kommende måneder, skriver avisen.

Xinhua News Agency skriver, at myndighederne vil opretholde en stabil vækst i anden halvdel af året trods de »yderst komplicerede indenlandske og internationale forhold«. Der vil fortsat blive tale om »en forsigtig pengepolitik og en proaktiv finanspolitik«, fremgår det.

Kina har et vækstmål på 7,5 pct. i år, men den seneste afmatning truer målsætningen. Myndigheder ønsker også at imødegå risiciene ved en stigende gældsætning, og toplederne har derfor indledt en revision af statens låntagning og foretaget en teknisk pengemarkedsstramning for at tilskynde bankerne til at få bedre styr på likviditeten.

»Det politiske fokus vil skifte til en stabilisering af væksten i andet halvår, hvilket er i overensstemmelse med de seneste bemærkninger fra Li Keqiang (Kinas premierminister, red.). Økonomien vil nå bunden i juli og august, og regeringen vil bruge finans- og pengepolitikken til at støtte væksten,« vurderer cheføkonom Shen Jianguang fra Mizuho Securities Asia i Hongkong over for Bloomberg News.

Meldingen fra politbureauet står i kontrast til de seneste måneders møder, hvor der ikke blev givet udtryk for bekymring over det »nedadgående pres på økonomien«. Det vurderes at øge markedets tillid til ledelsens villighed til at handle »efter behov« for at stabilisere væksten.

Og den kinesiske regering får opbakning fra det indflydelsesrige National Development and Reform Commission. NDRC's formand Xu Shaoshi udtrykker tillid til Kinas evne til at nå en 7,5 pct. vækst i år, selvom det kræver »møjsommelige bestræbelser«, fremgår det af kommentarer på den kinesiske stats hjemmeside.

NDRC er øverste organ for den økonomiske planlægning og rangerer lige under politbureauet.

Li Keqiang sagde sidste uge, at Kina vil fremskynde jernbanebyggeri, især i de centrale og vestlige regioner. Og for nylig forlød det, at 7 pct.s vækst er den ultimative bundgrænse for regeringens tolerance over for en økonomisk afmatning, hvis de langsigtede mål hvis Kina skal fremstå som et moderat velstående samfund i 2020.

Samtidig betegnedes 7,5 pct.s vækst som »den nedre grænse« for en acceptabel vækst i bruttonationalproduktet.