Spiritusforbrug boomer

Forbruget af spiritus er steget så voldsomt efter afgiftslettelsen 1. oktober sidste år, at både alkoholeksperter og sundhedspolitikere nu kalder det dybt bekymrende.

Spiritusforbrug boomer - 1
Efter at spiritus blev billigere, 1. oktober er Irmas whiskysalg mere end fordoblet. Også cognac-salget er strøget til tops, mens klassiske akvavit-mærker som Rød Aalborg og Brøndum er røget helt ud af top ti listen over de mest solgte spiritusprodukter. Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Målt i antallet af flasker, som er langet over disken i Dansk Supermarkeds butikker, er salget fordoblet, når fjerde kvartal 2003 sammenlignes med samme periode i 2002. Coop Danmark melder om en fremgang på 50 pct.

»Det kan ikke alene forklares med en lavere grænsehandel. Vi har længe vidst, at pris og tilgængelighed er de to faktorer, som betyder mest for alkoholforbruget. Det bekræftes endnu en gang,« siger forskningslektor Karen Elmeland fra Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet.

Selvom man ikke har eksakte tal på, hvem der drikker mere, er der grund til at være bekymret for de unge, mener hun. Deres forbrug af spiritus er nemlig i forvejen stigende.

»En kultur med spiritus er problematisk i forhold til en ølkultur. Især de unge har langt sværere ved at styre spiritus,« siger Karen Elmeland.

Hun understreger dog, at de aktuelle tal formentlig overdriver problemet. Den internationale erfaring med prisfald på spiritus er, at man får en kraftig stigning i forbruget, så falder det atter og jævner sig på et lidt højere niveau.

De Radikale støttede afgiftslempelsen, men partiets sundhedsordfører, Naser Khader, ser med stor alvor på udviklingen. For ham var afgiftslettelsen en ubehagelig sag, hvor hensynet til statsfinanser og et EU-direktiv skulle holdes op mod de negative virkninger på folkesundheden.

»Vi bruger milliarder hvert år på alkoholrelaterede sygdomme. Derfor havde jeg også hellere set en harmonisering af afgifterne på et højere niveau i hele EU. Jeg vil gerne være med til at se på sagen igen, men det er for tidligt,« siger Naser Khader. Også SFs medlem af sundhedsudvalget, Lene Garsdal, ser med bekymring på udviklingen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).Business side 5