Sparekniv rammer tysk varehusgigant

Indtjeningen er faldende hos Karstadt-Quelle, Europas største varehus- og postordrekoncern. Endeløse, politiske slagsmål om reformer har gjort forbrugerne usikre, hedder det.

Europas største varehus- og postordrekoncern, Karstadt-Quelle, har en markedsandel på 50 pct. i varehusbranchen på det tyske hjemmemarked, men det gør den sårbar, når tyskerne holder igen på pengepungen. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Europas største varehus- og postordrekoncern må skære i personale og omkostninger efter et markant fald i indtjeningen 2003. Koncernen, Karstadt-Quelle, havde et overskud på 108 millioner euro (810 mio. kr.) mod 162 millioner euro (1,2 mia. kr.) året før. Omsætningen er faldet med 3,4 procent til 15,3 milliarder euro (115 mia. kr.).

Ifølge Karstadt-Quelle er »forbrugernes usikkerhed« i forbindelse med de endeløse, politiske slagsmål om reformer i Tyskland en af hovedårsagerne til, at der langes færre varer over disken end tidligere. En anden er »aggressiv priskonkurrence i julehandelen«.

Det er opsigtsvækkende, at også postordredelen er gået tilbage. Netop denne salgsform var sammen med discountbutikker som Aldi og Plus ene om at melde fremgang på det tyske detailmarked de senere år. Denne udvikling er knækket. Postordrehusene Quelle og Neckermann er gået tilbage, og Quelle har senest brugt en rund fødselsdag til at udsende et 58 siders katalog med dametrusser og vaskemaskiner til halv pris, åbenbart for at rydde ud i lageret.

Varehusene - de landsdækkende Karstadt og Hertie samt Alsterhaus i Hamburg og KaDeWe og Wertheim i Berlin - har længe haft problemer. Man har mistet markedsandele gennem mere end 20 år, og nye koncepter har ikke standset nedturen hverken hos Karstadt-Quelle eller hos konkurrenterne.

3.000 job nedlægges
Endnu mørkere ser det ud i rejsebranchen, som Karstadt-Quelle også har interesser i. Koncernen kontrollerer sammen med det tyske luftfartsselskab Lufthansa rejseoperatøren Thomas Cook, som 2002-2003 havde et underskud på godt en kvart milliard euro (1,8 mia. kr.).

Karstadt-Quelle vil nu nedlægge omkring 3.000 arbejdspladser, senere på året skal der skæres mere. Desuden vil man i fødevareafdelingerne i 72 varehuse skifte samarbejdspartner - fra dagligvarekæden Edeka til konkurrenten Rewe.

Koncernen har i alt 187 varehuse og 304 butikker. I varehussektoren har man en markedsandel på 50 pct. - en tilstand, der umiddelbart lyder forjættende. Men den opvejes af, at koncernen henter 90 pct. af sin omsætning i Tyskland. Det gør Karstadt-Quelle mere sårbar over for hjemlige, dårlige konjunkturer end f.eks. storkøbskæden Metro, der har ekspanderet helt til Indien og Kina, eller parfumerikæden Douglas, som for tiden udvider i Europa, bl.a. med filialer i Danmark.