Spansk premierminister skaber uro med skattelettelser

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, har lovet skattelettelser, hvis han bliver genvalgt i næste måned.

Foto: JESUS DIGES. Spaniens premierminister, Mariano Rajoy.
Læs mere
Fold sammen

Meldingen har skabt uro i Bruxelles, hvor EU frygter for endnu en spansk spareperiode med økonomisk efterslæb.

Det skriver Financial Times.

»Da vi overtog regeringsmagten, hævede vi først skatten, og i 2015 sænkede vi både indkomst- og selskabsskatten. Hvis skatteindtægterne stiger, som de gør i øjeblikket, vil vi iværksætte yderligere skattelettelser«, siger Mariano Rajoy til Financial Times.

Mariano Rajoys løfte har til formål at piske en positiv stemning op om premierministerens valgkampagne, der skal vinde de spanske stemmer i juni. I december 2015 led regeringspartiet, Partido Popular, et stort nederlag, da det ikke var muligt at danne en holdbar koalitionsregering.

Dog får Rajoys planer en løftet pegefinger med på vejen fra Bruxelles. Europa-Kommissionen påbegynder onsdag diskussioner om mulige sanktioner mod Spanien, der frygtes at sidde fast i en kronisk gældskrise.

Det spanske statsbudget forventes at realisere et underskud på 3,9 pct. af landets BNP, hvilket er over de 3 pct., som Madrid tidligere har lovet EU.

Ifølge Rajoy vil det konservative parti fortsat arbejde på at nedsætte gælden, og han forventer, at med de foreslåede skattelettelser vil den spanske økonomi ramme EU's målsætning.