Spanien vil have finansiel skraldespand

Den spanske regering vil indføre et finansielt skraldespandsselskab, der skal overtage bankernes dårlige lån.

Spaniens økonomiminister Luis de Guindos er manden bag planen om et finansielt skraldespansselskab, der skal overtage bankernes dårlige lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spanien kan være på vej med en spansk version af Finansiel Stabilitet. Den spanske regering diskuterer nemlig med bankerne om at oprette et finansielt skraldespandsselskab, der skal overtage bankernes dårlige lån, skriver Financial Times.

"Bankpakken" er seneste tiltag fra den konservative regering under premierminister Mariano Rajoy, der desperat kæmper for at undgå en situation, hvor Spanien må bede EU og Den Internationale Valutafond om en redningspakke.

Regeringen står fast på spareplaner, der skal rette op på Spaniens skrantende økonomi, der har store budgetunderskud, negativ vækst og en rekordhøj arbejdsløshed, hvor hver fjerde spanier er ledig.Bankerne har lånt store beløb ud til ejendomsudvikling under landets boligboble. I takt med at priserne falder, økonomien halter og flere bliver arbejdsløse betyder det, at en stadig større del af lånene ikke bliver betalt.

Med regeringens plan vil de dårlige lån blive lagt over i et selskab, og dermed bliver presset taget af bankerne. Samtidig har premierminister Mariano Rajoy beordret bankerne til at sætte 54 milliarder euro til side til at dække nedskrivninger af dårlige lån. Økonomer har i midlertid vurderet, at bankerne har brug for kapitalindskud på 100 milliarder euro for at klare sig.

I sidste uge erklærede Den Internationale Valutafond (IMF), at to store statsstøttede banker havde akut brug for hjælp til at rette op på balancen.

Udviklingen i boligpriser siden 1998

Kilde: Danske Bank


Fordelingen af de spanske bankers lån til ejendomsudviklere

Kilde: Danske Bank