Spanien topper med vækst

Efter flere pinefulde år vil Spanien i år opleve en ganske høj økonomisk vækst. Ledigheden er dog fortsat tårnhøj.

De spanske forbrugere har endelig åbnet døren på klem og sat gang i forbruget. Spaniens vækst tager foreløbig førertrøjen foran de andre EU-lande. Foto: Susana Vera/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spanien vil i år med stor sandsynlighed få en økonomisk vækst på hele 2,9 procent. Det vil være noget af det højeste i hele EU og kommer efter en fremgang på 1,4 procent sidste år. Men de bedre tider afløser så også en periode på hele fem år med recession eller total økonomisk stilstand.

Det er premierminister Mariano Rajoy, der lover en mere solid fremgang takket være regeringens besparelser og reformer. Han advarer samtidig mod mere populistiske alternativer ved valget senere i år. Meningsmålingerne er dog langtfra gode for Mariano Rajoy, som har tabt halvdelen af sine stemmer, siden han kom til magten i 2011. Hvis der var valg i dag, ville han kun få 22 procent af stemmerne.

Spanien er dog den eneste store økonomi i Europa, der vil kunne fremvise en vækst tæt på tre procent sammen med Irland og en del mindre lande i Østeuropa. Væksten i Frankrig og Tyskland venter de fleste bliver under to procent, og Italien er nede på under én procent.

Spanien nyder godt af en stigende eksport og fremgang i det private forbrug, som ventes at skabe op mod en halv million nye job i år.

Flere økonomer anser dog fortsat det spanske opsving for at være skrøbeligt og holdt nede af den fortsat meget høje arbejdsløshed, som er oppe på voldsomme 23,2 procent af arbejdsstyrken eller så meget som 5,3 mio. personer.

Det er dog lidt mindre end sidste år ved samme tid, hvor ledigheden var oppe over 25 procent og 5,7 mio. ledige. Der er tæt på 18 mio. i beskæftigelse i Spanien.

Alvaro Anchuelo, som er talsmand for den spanske opposition, har de seneste dage kaldt det for »falsk«, når Mariano Rajoy hævder, at det er hans sparepolitik, som virker. Fremgangen skulle ifølge Alvaro Anchuelo især hænge sammen med de lave priser på olie og de pengepolitiske stimulanser, som kommer fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

Det spanske anti-spareparti Podemos har også tabt tilslutning for nylig, hvor 18 procent ifølge den seneste meningsmåling siger, at de vil stemme på dem. Det er betydeligt mindre end i januar, hvor tilslutningen var helt oppe på 28 procent.