Spanien og Portugal slipper for økonomiske smæk fra EU

De iberiske lande får længere tid til at få styr på deres store underskud på statens finanser.

Præsident for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR

Spanien og Portugal slipper for straf i denne omgang fra EU, trods at landene på den iberiske halvø har for stort underskud på de offentlige finanser.

Og på trods af, at landene på den iberiske halvø igen og igen har overtrådt grænserne i EU's stabilitet- og vækstpagt, får de nu længere løbetid. Portugal får resten af året og Spanien også næste år til at få styr på budgetterne, foreslår EU-Kommissionen onsdag.

Portugal fik i marts ny præsident, og Spanien står over for nyvalg i juni, hvilket ses som grunden til, at EU udskyder beslutningen om at straffe de to lande.

Det var ellers ventet, at der for første gang kunne blive uddelt bøder til lande, der ikke overholder reglen om et underskud på højst tre procent af bruttonationalproduktet.

Bedre nyt var der for Irland, Cypern og Slovenien, som har fået rettet nok op på finanserne til ikke længere at være i skammekrogen.

Nu er der kun seks lande tilbage i EU, der ikke overholder kravene. Ud over Spanien og Portugal er det Storbritannien, Frankrig, Kroatien og Grækenland.

Danmark befinder sig til gengæld i dukseposition: Der er ingen problemer med statsunderskud og ingen alvorlige ubalancer i økonomien, konkluderer EU-Kommissionen.

Dels skal Danmark holde fast i sit mål om et strukturelt budgetunderskud på højst 0,5 procent i år - og stramme op med 0,25 procent i 2017-budgettet.

Dels bør regeringen gøre mere for at øge produktiviteten og investeringer - blandt andet ved at øge konkurrencen inden for detailhandlen og byggeriet.