Spanien er imod ethvert skotsk forsøg på at forblive i EU

Hvis Storbritannien forlader EU, så skal Skotland gøre det samme, siger Spaniens fungerende premierminister.

Spaniens fungerende premierminister, Mariano Rajoy, siger onsdag, at den spanske regering vil modsætte sig ethvert forsøg fra Skotlands side på at forblive i EU uden om Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles. Spaniens fungerende premierminister, Mariano Rajoy, siger onsdag, at den spanske regering vil modsætte sig ethvert forsøg fra Skotlands side på at forblive i EU uden om Storbritannien.

- Den spanske regering er imod enhver form for forhandlinger med andre end den britiske regering. Storbritannien træder ud og dermed også alle, som hører under Det Forenede Kongerige, siger Rajoy ifølge nyhedsbureauet AFP efter det uformelle topmøde onsdag mellem de resterende 27 EU-lande i Bruxelles.

Den spanske regering har de seneste år kæmpet mod en stærk selvstændighedsbevægelse i Spaniens rigeste provins, Catalonien. Provinsen med 7,5 millioner indbyggere står for en femtedel af landets samlede økonomi og har sit eget sprog.

Sidste år forsøgte catalonierne at holde en folkeafstemning om uafhængighed, men den blev erklæret ugyldig af domstolene.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, møder Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, senere onsdag i Bruxelles for at drøfte EU-relationen.

- Hvad Skotland angår, så skal jeg have et møde med Skotlands førsteminister i eftermiddag klokken 17. Jeg vil lytte til, hvad førsteministeren har at sige. Men vi har ingen intentioner om at blande os i en intern britisk proces, siger Jean-Claude Juncker ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Et flertal på 62 procent af skotterne stemte for at blive i EU ved torsdagens folkeafstemning. Men Storbritannien som helhed stemte med 52 procents flertal for at forlade unionen.

- Skotland stemte tydeligt for at blive, og jeg er overbevist om, at Skotlands stemme vil blive hørt, siger Sturgeon, som samtidig kritiserer den mangel på politisk lederskab, der tilsyneladende har ramt London efter torsdagens afstemning.