SpaceX-raket eksploderer, og NASA jubler: Nu er vi næsten klar til at sende mennesker i rummet igen

Der er udsigt til, at USA kan sende de første mennesker op i rummet igen efter otte års pause.

 

Søndag gennemførte Elon Musks rumfirma, SpaceX, og NASA et forsøg, der var som taget ud af en dramatisk scene i en Star Wars-film.

Få sekunder før en rumraket på vej ud i rummet eksploderede, blev en flugtkapsel med to astonautdukker udstyret med sensorer udløst og sendt væk fra raketten med to gange lydens hastighed. Ni minutter senere landede kapslen i Atlanterhavet. Det skriver The New York Times.

Hele operationen var styret fra Jorden af eksperter hos SpaceX og NASA, og formålet var at måle de kræfter, som rigtige astronauter vil opleve, hvis det en dag bliver nødvendigt at udløse en flugtkapsel under opsendelsen af en raket.

»Alt i alt var det en helt perfekt mission, så vidt vi kan se indtil videre,« lød det fra Elon Musk, stifter og chefingeniør hos SpaceX, ifølge The New York Times på en efterfølgende pressekonference.

Elon Musk fortalte også, at selve missionen bogstaveligt talt lignede noget fra en Star Wars-film, hvor et rumskib flyver direkte ud af en ildkugle.

En SpaceX Falcon 9-raket selvdistruerer, efter at en Crew Dragon-astronautkapsel er blevet udløst i noget, der mest af alt minder om en scene fra Star Wars-filmene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Rimkus Jr./Reuters/Ritzau Scanpix.

Ifølge NASA-chef Jim Bridenstine betyder den succesfulde test af flugtkapslen, at NASA næsten er klar til at sende de første astronauter op i rummet igen fra amerikansk grund.

Ifølge Bridenstine står vi på kanten af en kommercialisering af rummissioner tæt på Jorden.

»Jeg vil gerne se store mængder kapital investeret i aktiviteter, som omfatter at sende mennesker ud i rummet. Der kan blive tale om aktiviteter inden for industriel biomedicin. Der kan være tale om (produktion, red.) af avancerede materialer, og det kan være mennesker, der ønsker at rejse ud i rummet som turister,« sagde Jim Bridenstine på pressemødet.