S&P nedjusterer EU's kreditværdighed

Det amerikanske kreditvurderingsbureau S&P har nedjusteret sin vurdering af EUs kreditværdighed. Det fremgår af dokumenter fra S&P's hjemmeside.

Foto: STAN HONDA
Dermed er EU's kreditvurdering nu sænket til AA fra tidligere AAA. AAA er den højeste og bedste kreditvurdering. Udsigterne for kreditvurderingen af EU er dog samtidig hævet til stabile fra tidligere negative. Udsigterne for kreditvurderingen havde været negative siden 20. januar 2012.

- Nedjusteringen afspejler vores holdning om en generel svagere kreditværdighed i EU's 28 medlemslande. Vi mener, at den finansielle profil af EU er svækket, og at sammenhængskraften mellem medlemslandede er mindsket, skriver S&P i sin nedjustering.

Det hænger sammen med, at kreditvurderingerne af blandt andre Frankrig, Italien, Spanien og Holland er nedjusteret. Dermed er der blot seks AAA-ratede lande tilbage i EU.

Samtidig nævner S&P, at man vurderer, at udformningen af EU's budget og forhandlingerne herom er blevet en kamp, hvilket signalerer risiko for, at nogle medlemslande ikke vil støtte EU.

- Derudover har Storbritannien lige for nyligt kaldt en folkeafstemning om sit forsatte medlemskab, hvilket er første gang i EU's historie, at en regering har taget sådan et skridt, skriver S&P.

S&P skriver, at man vil overveje at hæve sin kreditvurdering, hvis kreditværdigheden af EU's medlemslande øges, specielt de større medlemmers. Der kan komme en nedjustering til, hvis de selvsamme landes kreditværdighed falder, hvis kommende budgetforhandlinger bliver hårde eller hvis lande begynder at forlade EU.

USA mistede sin AAA-vurdering i august 2011.

/ritzau/FINANS