Søren Brostrøm: Dette mangler vi svar på om Johnson & Johnsons vaccine

Hvem har risiko for alvorlige blodpropper, og hvor stor er risikoen? Sundhedsstyrelsen mangler svar på centrale spørgsmål, og derfor udskydes meldingen om udrulning af vaccinen fra Johnson & Johnson i Danmark, lyder det fra direktør Søren Brostrøm.

»Er risikoen for VITT lige så stor, som vi har set det ved AstraZeneca eller er den højere eller lavere?« spørger Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Sundhedsstyrelsen havde forventet at kunne melde nyt ud om brugen af Johnson & Johnson-vaccinen i Danmark i denne uge.

Men danskerne må vente lidt længere på den beslutning, siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et webinar om det såkaldte VITT-syndrom, som er en sjældent forekommende bivirkning, der er set i forbindelse med de to vacciner mod covid-19 fra henholdsvis AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Hvad er status for brug af Johnson & Johnsons vaccine i Danmark? spurgte Berlingske under webinaret.

»Alle stiller det spørgsmål. Ikke kun i Danmark, men i hele Europa. Jeg forventer, at vi melder noget ud i starten af næste uge,« svarer Søren Brostrøm.

Direktøren forklarer, at Danmark valgte at følge rådet fra producenten af Johnson & Johnson-vaccinen, som lød, at Europa skulle suspendere brug af vaccinen indtil for nylig. Og sidste fredag oplyste lægemiddelstyrelsen i USA, FDA, om de tilfælde med syndromet VITT, som man har identificeret i USA.

»Det kiggede vi meget nøje på, og vi har fortsat med at se meget nøje på det og diskutere det. Det er interessante data, som overbeviser os om den kausale sammenhæng mellem VITT og vaccinen fra Johnson & Johnson,« siger han.

Nu er spørgsmålet så, hvor stor risikoen er for at få bivirkningen med de alvorlige blodpropper og et lavt antal blodplader, siger Brostrøm.

»Er risikoen for VITT lige så stor, som vi har set det ved AstraZeneca eller er den højere eller lavere?«

»Er risikoen den samme for mænd og kvinder? Det er et af de interessante spørgsmål. Vores amerikanske kolleger præsenterede 15 tilfælde – ingen af dem er mænd. Men de kigger på flere tilfælde – også tilfælde hos mænd. Så vi forventer, at flere tilfælde hos mænd vil komme til,« siger Søren Brostrøm.

Derfor kigger Sundhedsstyrelsen fortsat på, om vaccinen fra Johnson & Johnson skal indgå i vaccineplanen i Danmark.

»Og hvis vi skal bruge den, skal vi finde ud af, om det kun skal være for en begrænset del af befolkningen. Vores svenske kollegaer har for eksempel hurtigt besluttet, at den kun skal bruges hos personer over 65. Dem har vi allerede vaccineret,« siger han.

Søren Brostrøm fortalte også på webinaret, at han ikke vil afvise at tage vaccinen fra AstraZeneca i brug igen, hvis Danmark bliver ramt af en ny voldsom smittebølge.

AstraZeneca indgår ikke i vaccineprogrammet på nuværende tidspunkt, fordi Sundhedsstyrelsen har vurderet, at risikoen for den alvorlige bivirkning med blodpropper og et lavt antal blodplader overstiger fordelene ved vaccinen.

»Vi vil helt sikkert holde muligheden åben og fortsætte med at undersøge de forskellige vacciner,« siger han.

Ifølge den seneste vaccineplan vil alle borgere have fået tilbudt vaccination i begyndelsen af august. Men Sundhedsstyrelsen har oplyst, at planen kan blive tre uger forsinket, hvis ikke Johnson & Johnson-vaccinen tages i brug i Danmark.