Som om penge ikke betød noget

Fra sin tid i Københavns Lufthavn er Helene Hoffmann opdraget med kvalitet. Det kræver dog sin kvinde, når man er enepige på et iværksætterprojekt.

Af en anden iværksætter, der er kommet længere i processen, end hun selv er, har Helene Hoffmann fået følgende tolkning af Einsteins formel: E=mc2. Det betyder: E = virksomheden, m = mission og de to c¿er:congratulatio cash. Der har været rigeligt af det hele, undtagen kontanter. Det skal der nu rettes alvorligt op på, siger hun. <br>Foto: Morten Juhl
Læs mere
Fold sammen
Sidste weekend var stor.

For første gang i tre måneder kunne Helene Hoffmann se frem til en hel friweekend. Hendes mand var på forretningsrejse i USA, så sammen med en veninde tog hun på vandrehjem i Nordsjælland sammen med sønnen Andreas, der snart er et halvt år, og venindens to børn.

Friweekenden blev holdt på baggrund af en triumf. Hendes første møde med ToldSkat var forløbet som i olie, og regnskabet blev godkendt uden videre, og med et Navision-program installeret på computeren kan regnskabet ordnes på få timer om måneden. Hun fik tilmed penge tilbage fra skattevæsenet, hvilket hænger sammen med, at hun endnu kun har haft udgifter. Ingen indtægter.

Ellers oser hendes kontor af, at der er for få hænder. Skrivebordet roder. Papirer dynger sig op, og i et hjørne ligger tre sirligt indpakkede firkantede pakker, med rød sløjfe. Det er diabeteshåndbogen, som skal sendes ud til udvalgte forretningsforbindelser, der har med projektet Type2dialog at gøre.

Mere fart på
Denne lille opmærksomhed, som umiddelbart må komme langt nede i fødekæden over, hvad der vigtigt, illustrerer meget godt en iværksætters dilemma. Det skal præsentere sig professionelt helt ned i detaljen, som om der stod en hel organisation bag. Det gør der ikke - endnu.

»Jeg har simpelthen fået at vide, at processen skal speedes mere op. Vi må være flere, både til at skaffe penge og til at tage kontakt til nye kommuner, som kunne tænkes at købe Type2dialogs Diabetesår. Det skal køres, som om penge ikke var noget problem.«

Det er ikke så flot sagt, som det lyder. Helene Hoffmann var placeret lidt i en hønen-eller-ægget situation, en klassiker for iværksættere. Hun kunne ikke ansætte folk, hvis ikke hun havde kapital, omvendt har det vist sig som en uoverkommelig opgave at rejse kapital, når man også skal klare stort set alt andet, inklusive ToldSkat og de små opmærksomheder, der gør den store forskel. Derfor har hun fået det råd, at hun skulle aflastes, både af bankdirektøren, erhvervsadvokaten, Symbion Forskerpark Capital og to fra et fundraisingfirma, som hun har kontakt til. Det drejer sig om i første omgang at finde de kloge penge, altså penge fra dem, som kender til de betingelser, hun arbejder under, og som kan bidrage med andet end penge. Hun er også ved at rekruttere en til at sælge produktet, åbne døren og lukke aftalerne.

»Jeg har fået flere henvendelser fra folk, der gerne vil være med, og jeg er nu gået i gang med jobsamtalerne, i første omgang til en, der kan finde investorer. Jeg tager så med, når kontakten er skabt, og fortæller om forretningsplanen.«

Normalt er det grænseoverskridende, især for kvindelige iværksættere, at ansætte folk. Men Helene understreger, at nok er Type2dialog hendes baby, dog uden at uddelegere arbejdsopgaverne - der er bare én at gøre det til, forsikrer hun. Desuden har hun tidligere haft mange mennesker under sig.

»De bliver resultatlønnede. Der skal være en gulerod for os alle sammen at gå efter.«

Priser og anerkendelse
Dertil kommer, at pilotprojektet i Vallensbæk Kommune kører godt. Det giver ingen penge i kassen, men lejlighed til at prøve det i praksis. Der har netop været afholdt en quiz blandt de 140 mennesker, der er ansat i Hjemmeplejen. De skulle svare på type 2 diabetes-relaterede spørgsmål, og kun én svarede rigtigt på alle 30 spørgsmål. Hun blev type2professor og fik to billetter til Linie 3 showet.

»Det er sjældent, at hjemmehjælperne på den måde får anerkendelse. Konkurrencen var en måde at sikre, at diabeteshåndbogen ikke samler støv. Vi offentliggør resultaterne, og så kan for eksempel »Nordgruppen« se, at de klarede sig bedre end »Rønnebækhusgruppen« og selv om de ikke er vant til konkurrenceelementet, kan de godt lide det. Der går sport i det.«

Hidtil har belønningen været af menneskelig art. Snart har Helene været uden løn i to år, og selv om der har været rigeligt af anerkendelse og hjælp, så - ja, pengene mangler. Ellers kommer hun ikke videre.