Solplader opvarmer luft til kontorer og fabrikker

Miljøvenlig. Mørke aluminiumsplader, der er monteret på ventilationsanlæg, opvarmes af solens stråler og opvarmer den luft, der suges ind gennem de mange små huller, fortæller iværksætterne bag Multisol.

Lad solen opvarme den luft, der suges ind på kontorer, i produktionen og på lagre. Mere miljøvenligt kan det næsten ikke blive.

- Det er samtidig en investering, der hurtigt tjener sig selv hjem, siger de to iværksættere bag Multisol Aps, Hans Henrik Jensen og Jess Rowedder.

Multisol Aps blev stiftet i 2002 og har fået agenturet i Danmark, Norge og Sverige på solarwall, der kort fortalt er mørke aluminiumsplader med masser af små huller i. Solarwall er en patenteret opfindelse, der er ret ny i Danmark, fortæller iværksætterne. Pladerne opvarmes af solens stråler og opvarmer den luft, der suges ind gennem de mange små huller.

- Pladerne kan monteres direkte på alle ventilationsanlæg, der suger frisk luft ind. De kan eftermonteres på tage og facader eller integreres i nybyggeri, siger de to iværksættere.

Kontorer og industriDe solgte omkring 5.000 kvadratmeter solplader i det seneste regnskabsår til kontor- og industribygninger, sportshaller, svømmebade og private. Hans Henrik Jensen pointerer, at det nye bygningsreglement, der sætter energiforbruget mere i fokus, gør sol-pladerne endnu mere interessante for virksomheder, der sparer olie og medvirker til at reducere CO2-udslippet.

Salget til virksomheder sker blandt andet via entreprenørselskaber, mens det til private sker gennem vvs-grossister. Blandt samarbejdspartnerne er ingeniørfirmaer og arkitektfirmaer. Multisol har via en norsk agent leveret sin hidtil største ordre til en norsk virksomhed, der har monteret 160 kvadratmeter solarwall på en lagervæg. I år skal Multisol levere 225 kvadratmeter til Flyvestation Karup.

Det sker i samarbejde med arkitektfirmaet C. F. Møller, der har specificeret ordren, og ingeniørfirmaet Rambøll, fortæller Jess Rowedder, som er uddannet ingeniør.

Han og Hans Henrik Jensen, som er handelsuddannet, var i en årrække kolleger i et solenergifirma, inden de sprang ud som iværksættere.

Kunde-ønskeJess Rowedder forklarer, at solpladerne leveres i de profiler, kunderne ønsker. Det gælder både med hensyn til form og farve. Han siger, at udseende, tilbagebetalingstid, ventilationsbehov og driftstimer er afgørende designparametre for Multisol, der får solpladerne fremstillet hos Danpres A/S i Laasby.

- Tilbagebetalingstiden for investeringen hænger sammen med kundens ventilationsbehov, men der vil typisk være tale om to-tre-fire år, oplyser Hans Henrik Jensen.

Til huse, der i perioder er uopvarmet, har Multisol et specialprodukt. Det består af en solplade med solceller, der leverer strøm til en blæser.

- Solpladen monteres for eksempel på et sommerhus, der får blæst frisk luft ind uden tilslutning til el-nettet. Den indblæste luft er med til at affugte huset og holde det i god stand, siger Hans Henrik Jensen.

Mere info: www.solarwall.dk