Solide Tican med gælds- plaget storebror

Der er stor forskel på sundhedstilstanden i slagteribranchen. Danish Crowns gæld på 19 milliarder kroner er hele syv gange større end selskabets egenkapital, mens Tican har en beskeden gæld.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens landets største slagteriselskab Danish Crown med hovedsæde i Randers kæmper med en tårnhøj gæld, er der langt lunere økonomiske forhold i Danmarks næststørste slagteri Tican i Thisted.

Det viser de senest offentliggjorte regnskaber for de to slagteriselskaber. Tican har i årevis været det slagteriselskab, der betalte sine landmænd bedst. Ticans superøkonomi vækker beundring såvel inden- som uden for slagterikredse.

Ved udgangen af september 2004 var Ticans samlede gæld 524 millioner kr. Dermed var gælden knap det dobbelte af egenkapitalen. Selskabet havde en soliditetsgrad på 35 procent, og det er rekord i danske kødselskaber.

Danish Crown havde på samme tidspunkt en gæld på 19,1 milliarder kr., mere end syv gange egenkapitalen. Med i beløbet var et lån på en milliard kr., som blev optaget sidste år. Soliditetsgraden lå lavt kun 16,1 procent.

Virksomhedsopkøb
Ticans seneste investeringer og virksomhedsopkøb har dog øget selskabets gæld med 150-200 millioner kr., oplyser adm. direktør Ove Thejls. Han venter, at egenkapitalen øges med 20-30 millioner kr. Dermed er gælden godt og vel det dobbelte af den nuværende gæld, når årsregnskabet for 2004/05 skal gøres op.

Tican købte i slutningen af juni det engelske forædlingsselskab Pro-Pak og gik i slutningen af 2004 i samarbejde med det polske forædlingsvirksomhed Prime Food. Prime Foods ejes en række store danske svineproducenter via det danske selskab Polen Invest.