Solceller styrtdykker i pris

De seneste år er solenergi blevet markant billigere. Derfor kan solceller ifølge klima- og energiministeren blive en »bærende søjle« i det danske energisystem.

Solceller er blevet så billige, at de på sigt kan blive en væsentlig spiller på energimarkedet. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På tre år er prisen på nyinstalleret solenergi mere end halveret i Danmark. Og det kan give solceller en ny rolle i dansk energipolitik.

I 2012 regnede Energistyrelsen således med, at solenergi ville koste over to kroner pr. kilowatttime i en levetidsberegning (LCOE) for anlæg idriftsat i 2013. I en ny opgørelse regner Energistyrelsen med, at prisen på solenergi er nede på cirka 93 øre pr. kilowatttime (LCOE) for anlæg idriftsat i 2016. Lovsjusk på solcelleområdet har ført til, at støtten til nye solprojekter frem til 2020 er minimal.

Men solceller kommer til at spille en rolle i dansk energipolitik fremover, forsikrer klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

»Sol har en rolle i vores energimiks, men præcis hvor meget har jeg svært ved at sige endnu. Det er ikke en strategisk beslutning, vi har taget,« siger ministeren og uddyber:

»Teknologien var ikke parat til det, da vi indgik energiforliget for to år siden. Men jeg er sikker på, at næste gang vi skal kigge på et dansk energiforlig, der kommer vi til at tage stilling til, hvilken rolle solen skal have som en af de bærende søjler i vores energisystem.«

Sammenlignet med andre energiformer er solceller ikke billige. Men udviklingen er dramatisk. En stor del af prisdykket skyldes billigere solpaneler – og ifølge Bloomberg New Energy Finance (BNEF) er der intet, der tyder på, at den udvikling hører op. USA, Kina og Japan satser enormt på solcellestrøm. Faktisk blev der sidste år installeret flere solceller end vindmøller på verdensplan, og det er med til at presse prisen ned.

Allerede sidste forår var embedsmænd i Energistyrelsen opmærksomme på, at den faldende pris på solceller var afgørende for, hvor meget eller lidt statsstøtte solcellerne skulle have. Formålet var på det tidspunkt at begrænse udbygningen.

»Hvis den aktuelle prisudvikling på solcelleanlæg fortsætter, kan der dog selv med 60 øre/kWh stadig komme en væsentlig udbygning efter 2015, men inden 2020. Med 60 øre/kWh i ti år bliver støtteomkostningen nogenlunde den samme som for landvind. Hvis solceller kommer så langt ned i pris, bliver de blandt de billigste kilder til VE (vedvarende energi, red.) og bør indgå i strategierne på samme måde som landvind. Dette kan indgå i revurderingen af støttesatserne i 2015,« skrev embedsmænd i Energistyrelsen i et notat dateret den 20. marts 2013.

Ifølge klima- og energiministeren er der dog en naturlig grænse for, hvor meget solenergi vi kan bruge i Danmark.

»Vi er desværre et land, hvor sol har sin naturlige begrænsning som stabil energiform. Der, hvor vi bruger mest strøm, er om vinteren og først på aftenen, og der er der absolut mindst solstrøm. Solen er altså ikke med os på de rigtige tidspunkter,« siger han.