Solcellefirma vil gå i Vestas’ fodspor

Dansk opfindelse gør solceller til hver mands eje og kan skabe et nyt industri-eventyr på linje med vindmøllerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De var med rette stolte, bagmændene bag en ny solcelle-opfindelse, som de præsenterede på et velbesøgt pressemøde på Brundlandscentret i sønderjyske Toftlund mandag eftermiddag.

Går alt vel, vil det nye solcelle-patent i løbet af fem år kunne skabe et nyt dansk eksporteventyr a la vindmøllerne - og ikke mindst tilføre Danmark omkring 200 nye arbejdspladser. Samtidig betyder den nye
opfindelse, at solceller så at sige kan blive hver mands eje i Danmark og resten af Verden.

Bag opfindelsen står firmaet SunSil A/S med omkring 35 større og mindre aktionærer, der de seneste år har støttet iværksætter og SunSil-direktør Erik Hansen med godt 70 millioner kroner. Største aktionær er den færøske storbank Eik Bank, der sidder på en fjerdedel af aktierne.

Sammen med en gruppe ingeniører tilknyttet Danmarks Tekniske Universitet har Erik Hansen siden 2005 arbejdet på at færdiggøre et nyt solcelle-panel, der kombinerer de traditionelle solceller med et intelligent styresystem. Den nye opfindelse er som et "plug and play"-system, hvor solcellepanelerne kan sættes direkte til en stikkontakt og aflevere strøm. Den enkelte bruger får således leveret strøm direkte fra panelerne og kan sælge den overskydende strøm videre.

30-40 procent mere energi

Fordi SunSil-systemet er intelligent styret, kan det ifølge iværksætter og direktør Erik Hansen levere mellem 30 og 40 procent mere energi end tilsvarende standard-løsninger. Hvor et traditionelt panel i dag således mister meget effekt, hvis en flagstang skygger, eller et blad falder ned på panelet, vil SunSil-panelerne producere næsten samme mængde energi i modsætning til de traditionelle paneler, der er på markedet i dag.

Et enkelt panel vil koste mellem 6.000 og 7.000 kroner og kan tilpasses både almindelige husejere, boligselskaber, landbrug og industri. Således vil et almindeligt hus med et forbrug på omkring 5.000 kilowatt-timer skulle bruge 12-13 paneler - en investering på omkring 100.000 kroner med montering og det hele. Den investering vil være tjent hjem på mindre end 10 år, og over en 25-årig periode regner SunSil med, at brugeren vil opnår en netto-gevinst på omkring 40.000 kroner.

SunSil, der allerede efter sommerferien vil gå i gang på firmaets fabrik i Toftlund, beskæftiger i dag knap 20 ansatte. I løbet af det næste halve år ventes dette tal at stige til det dobbelte, og ved årsskiftet regner firmaet med at have produceret omkring 1.000 systemer. Allerede næste år tages en automatisk  produktionslinje i brug, som vil øge antallet i 2011 med 50.000 paneler. Går alt vel, vil der i 2016 produceres en halv million paneler med et medarbejderantal på omkring 200.

Leverancer går mod syd

SunSil A/S regner med, at 99 procent af produktionen bliver leveret til Tyskland og det sydlige Europa. Panelerne planlægges solgt gennem autoriserede el-installatører og byggemarkeder, og potentialet
vurderes at være enormt, da EU's målsætning er, at solcelle-løsninger skal udgøre 12 procent af den samlede elproduktion i 2020. I Tyskland, hvor solcelle-markedet stormer frem, er der i dag således allerede beskæftiget omkring 120.000 ansatte.

Manden bag opfindelsen, Erik Hansen, er uddannet elektronikingeniør og er en rigtig iværksætter, der har grundlagt og solgt en række virksomheder. I Esbjerg har han solgt firmaet Danish Process Control,
der leverede kommunikations-løsninger til offshore-industrien. Partner Electric i Toftlund solgte han for 750 millioner kroner til en engelsk bank, og Toftlund-firmaet Penta Com, der udviklede trådløse termostater, solgte han såmænd til industri-giganten Danfoss. Mændene bag SunSil A/S lægger heller ikke skjul på, at firmaet bliver solgt videre, når produktionen for alvor kommer i gang, og prisen er den helt rigtige.

Erik Hansen har senest stået bag redningen af Topsil Semiconductor i Frederikssund, som han forlod efter firmaets krise i kølvandet på terroraktionerne i 2001. Det var netop i TopSil, at Erik Hansen fik øje på potentialet i solenergien, og det er i kølvandet herpå, han har arbejdet på sin seneste opfindelse, der har resulteret i SunSil A/S.