Søvnig saudisk statsfond vågner op til dåd

Saudi-Arabiens statsejede Public Investment Fund (PIF) er på kort tid gået fra en søvnig holding-fond til en af verdens mest magtfulde statslige investeringsfonde.

Saudi-Arabiens statsejede Public Investment Fund (PIF) er på kort tid gået fra en søvnig holding-fond til en af verdens mest magtfulde statslige investeringsfonde. Ifølge Financial Times kan projekter som det finansielle distrikt i hovedstaden Riyadh der udgøres af 73 moderne bygninger tegnet af Henning Larsen Architechts, blive en del af PIF's portefølje. Fold sammen
Læs mere
Foto: FAISAL Al NASSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en central rolle i det saudiske styres reformplaner, spændende investeringer i Uber og et samarbejde med Softbank om en teknologifond på 100 mia. dollar har omverdenen pludseligt fået øjnene op for PIF. Bag omvæltningen står vicekronprins Mohammed bin Salman, som spiller en vigtig rolle i arbejdet med at gøre Saudi-Arabiens økonomi mindre afhængig af olie.

Det skriver Financial Times.

Mens det saudiske styre sidste år skar ned på udgifterne for at modvirke konsekvenserne af den lave oliepris fik fonden i november tildelt 27 mia. dollar fra den saudiske centralbank, hvilket vidner om, hvilken vægt fonden tildeles af den saudiske regering.

Fonden forventes at skulle administrere indtægterne fra salget af 5 pct. af Saudi Aramco, når børsnoteringen af det saudiske olieselskab løber af staben og får dermed nye muskler at spille med. Børsnoteringen kan indbringe op imod 100 mia. dollar. Men allerede inden børsnoteringen kan PIF's samlede aktiver vokse fra de nuværende 190 mia. dollar, godt 1300 mia. kr., til knap 500 mia. dollar, siger Financial Times' kilder.

Ifølge Financial Times kan projekter som det finansielle distrikt i hovedstaden Riyadh, der udgøres af 73 moderne bygninger tegnet af Henning Larsen Architechts, blive en del af PIF's portefølje.