Sønnerne får ikke lov til at overtage virksomheden

Generationsskifte. Det bliver ikke i familien. Langt de fleste danske virksomhedsejere fravælger sønnen eller datteren, når hjerteblodet skal sælges.

Den romantiske forestilling om en virksomhed, der går i arv i familien gennem generationer, er død. Danske virksomhedsejere lader sjældent familien komme til fadet.

Det viser en ny undersøgelse fra ErhvervsBarometret, hvor ErhvervsBladet og revisionsfirmaet KPMG i fællesskab tager temperaturen på dansk erhvervsliv. 150 ejere og ledere fra private virksomheder har deltaget i undersøgelsen.

Blot 12 procent af de adspurgte har planer om at lade virksomheden overgå til én inden for familiens rækker.

Den tendens overrasker ikke den erfarende virksomhedsmægler Niels Dahl-Sørensen, der har tæt kontakt til potentielle sælgere, samt bistår med vurdering af virksomhedens værdi i forbindelse med overdragelse til et familiemedlem.

- Når et generationsskifte opstår, vil sælgeren fokusere på to ting. Det handler om at opnå en fair markedspris samtidig med, at virksomheden vil blive drevet ordentligt og dermed består. De to ønsker kan sjældent blive opfyldt inden for familien, som familiemønstrene er i dag, forklarer Niels Dahl-Sørensen, der er stifter og partner i Dahl-Sørensen & Partners.

Han peger på, at unge mennesker i dag har langt flere valgmuligheder end de i tidligere generationer. Ønsker man en længerevarende uddannelse, er der frit valg på alle hylder. Det er Niels Dahl-Sørensens vurdering, at studievalget sjældent harmonerer med de specifikke kompetencer det kræver, at drive familievirksomheden.

- Når genrationsskiftet kommer, findes de faglige kompetencer simpelthen bare ikke inden for familiens rækker, og ejeren er dermed tvunget til at se på andre muligheder. Samtidig er det også dyrt at købe en virksomhed, hvilket unge mennesker ikke har råd til i dag, forklarer han.

I virksomhedenErhvervsBladets og KPMG's ErhvervsBarometer viser, at et attraktivt alternativ til familiesalg er overdragelse til en medarbejder. 16 procent af de adspurgte virksomheder foretrækker at sælge til en medarbejder.

- I de små virksomheder er det helt naturligt, for ofte er der ikke andre, som ønsker at købe. Det kan være overmontøren i en mindre vvs-virksomhed, der køber den gamle ejer ud. I de lidt større virksomheder, vil der ofte være en ledergruppe og her vil det være naturligt at drøfte "hvad så?", når ejeren nærmer sig pensionsalder. Ofte vil en intern arvtager blive kørt i stilling, forklarer Niels Dahl-Sørensen.