Sønderborg boykotter energi-konkurrence

Sidst tabte Sønderborg til sin store overraskelse til tre andre byer, da det gjaldt titlen som dansk energiby. Nu er chancen der igen, men Sønderborg Kommune har valgt at boykotte konkurrencen.

Læs mere
Fold sammen
De slukker biler, bygger solenergi-huse og har deres eget privatkommunale Projekt Zero i Sønderborg. Umiddelbart er kommunen en oplagt ansøger i bunken, når Klima- og Energistyrelsen til foråret udnævner de tre næste energibyer i Danmark.

Men den store, sønderjyske kommune har besluttet sig for at vende energiby-konkurrencen ryggen og boykotte kapløbet om den uskyldsrene titel. Efter at det til kommunens store overraskelse ikke lykkedes at blive energiby i første runde, er kommunen nået frem til, at den slet ikke er enig i optagelseskravene.

- De kriterier, man ansøger på, er ikke de samme som vores kriterier. Vi har gang i en masse projekter, senest med miljøvenlige elscootere til vores rådhusbud og hjemmehjælpere. Men det er planer, vi er på vej ud i, mens de vindende kommuner belønnes for noget, de tidligere har gjort. Det er jo noget mærkeligt noget at præmiere dem, der HAR gjort noget, frem for dem, der går i store sko. Det virker mere og mere som flimmer, og så må festen stoppe, siger formanden for Sønderborg Kommunes strategi- og planudvalg, Bendt Olesen.

Fristen for at søge om at blive en af Danmarks tre næste energibyer er 27. februar i år. I begyndelsen af oktober 2008 blev de første tre energibyer udnævnt af miljøminister Connie Hedegaard (C), men da det var København, Skive og endda den sydjyske nabo, der blev råbt op, fik det Sønderborg til at trække følehornene til sig. For det er mindre sjovt at blive energiby nummer fire, fem eller seks, synes kommunen.

- Vi søgte, men blev det ikke. Til trods for, at vi i alle mulige henseender har CO2-projekter i stor medvind. Jeg synes konkurrencen er på et lavt plan, fordi det er bagudrettet, siger Bendt Olesen.

Kommunal indsats

Sønderborg Kommune er blandt andet kendt for Project Zero, der er et halvt offentligt, halvt privat initiativ, hvor målet er at gøre hele Sønderborg Kommune CO2-neutral senest i 2029. Projektet har været i gang i halvandet år, og leder Peter Rathje ville gerne have skrevet energiby på Sønderborgs visitkort, men omvendt er han også kritisk over for konkurrencen:

- Det absurde i ansøgningsproceduren er, at det kun er de kommunale initiativer, byen bliver målt på. Så egner vores koncept sig pludselig ikke så godt, for vi er mere et projekt for hele området. I vores verden er kommunen bare en stor virksomhed, som skal gøre noget, men det skal alle andre i kommunen også,, siger Peter Rathje fra Project Zero.

I Energistyrelsen mener kommunikationsmedarbejder Dorte Buer Toldam ikke, at der er noget galt med at måle en kommunes CO2-besparelses-indsats alene på de kommunale handlinger:

- Vi går ligesom efter de styrker, der ligger i det kommunale selvstyre, hvor nogle politikere lokalt træffer en masse beslutninger. Og der er ikke noget med, at det rangerer lavere, at man først bliver udnævnt som energiby i anden runde. Eneste minus kan være, at man ikke har så lang tid til at forberede sig, før der er klimatopmøde, siger Dorte Buer Toldam.