Søndagens græske valg kan give usikkerhed

Frygten for at Grækenland vil ende med at forlade eurosamarbejdet blusser op op til valget i weekenden.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS. På søndag står valget mellem regeringspartiet Nyt Demokrati, som står bag voldsomme økonomiske stramninger, og Syrizia, som vil genforhandle EU's sparekrav.
Læs mere
Fold sammen

Søndagens valg i Grækenland kan give usikkerhed i Europa, og frygten for Grækenlands mulige udtrædning eller udsmidning af euro-samarbejdet kan komme på dagsordenen igen. Men det kan slet ikke få den effekt, som frygten for sådan en havde, da den først ramte markederne for år siden.

Det vurderer Jyske Bank.

- EU-skeptiske Syriza står til en klar sejr med op imod 35 pct. af stemmerne. Det bliver dog svært at få absolut flertal, og Syriza skal derfor formentlig ud og finde en koalitionspartner, vurderer Jyske Bank.

Da oppositionspartiet Syriza er på kollisionskurs med EU er Grexit igen et tema.

- Vores hovedscenarium er fortsat, at Grækenland når til enighed med EU, men det bliver ikke let. Og det kræver, at Syriza modererer sine holdninger markant i forhold til de populistiske valgløfter, skriver Jyske Bank.

Med risikoen for Grexit tilbage på radaren vurderer Jyske, at der i den kommende tid er potentiale for en vis negativ afsmitning (især til Sydeuropa).

- Men spredningen vil slet ikke være så voldsom, som vi så under gældskrisen grundet de forskellige tiltag, som EU har gennemført for at genoprette tilliden. Og for obligationsmarkedets vedkommende vil den vigtigste drivkraft stadig være torsdagens lempelser fra ECB, som understøtter rente-spændene i Sydeuropa, konkluderer banken.