Søderberg: Daglige kursudsving rager mig egentlig en høstblomst

A.P. Møller-chefen sover ikke dårligt om natten, fordi aktien falder 20 mia. kr. i værdi. Udsving fra dag til dag gider han ikke beskæftige sig med. Det altafgørende er en langsigtet stigende aktiekurs.

INTERVIEW

I fik en gevaldig lussing på aktiemarkedet med et tab på 10 procent på aktien.

»Nå,«Hvad er din kommentar til det?

»Det har jeg ingen kommentar til.«Men er det ikke argumentet for, at det ville være godt for kursdannelsen, hvis I kommunikerede lidt mere med aktiemarkedet?

»Nej, ærlig talt. Vi kan jo ikke ligge og give oplysninger hele tiden og konstant fortælle om vore forventninger. Vi er en global virksomhed med aktiviteter inden for konjunkturfølsomme områder. End ikke i USA skal virksomhederne jo komme med forventninger til fremtiden. Derfor kan vi heller ikke bekymre os om, hvorvidt aktiekursen stiger og falder fra dag til dag. Det rager mig egentlig en høstblomst.

Vi interesserer os alene for, om trenden i aktiekursen, om den er fornuftig og opadgående. Det kan man med rimelighed forlange af os.«Og du er heller ikke indstillet på mere kontakt med analytikere ved eksempelvis informationsmøder?

»Nej. Det mest reelle må da være, at alle, herunder også vore aktionærer, får de samme oplysninger på samme tid.«Det forlyder i aktiekredse, at det er udenlandske investorer, der storsælger efter offentliggørelsen af regnskabet?

»Nå.«Det får dig ikke til at ændre på virksomhedens kommunikation?

»Nej.«Det kan være lidt svært ud af regnskabet at se, om I i grunden er tilfredse eller utilfredse med regnskabet?

»Jeg er glad for en pæn fremgang i et år, hvor dollaren er faldet med næsten 17 procent.«

Olieregnskabet skuffer, ligesom forventningerne til oliegevinsterne i 2004 er meget beskedne. Er det efter din mening beviset på, at I tabte kampen med staten om Nordsøaftalen?

»Vi har måttet betale noget for at få en langtløbende aftale. Denne her aftale er til glæde for alle. Det sikrer den bedste planlægning og udnyttelse.«Frygter I, at Nordsøaftalen ændres ved et evt. regeringsskifte?

»Nej, det kan vi ikke tro.«Den 16. april fejrer I 100 års jubilæum. Hvordan skal det fejres?

»I tråd med med traditionen her i huset fejres det ikke. Markeringen vil ske ved flagning på skibe og bygninger.«