Sodavandskonger hælder penge i sundhedsapostle

Globale sodavandsgiganter poster penge i næsten 100 sundhedsorganisationer i USA, der har som erklæret mission at få amerikanerne til at leve sundere. Det viser et nyt studie fra Boston University.

De store store sodavandsproducerer, Coca Cola og PepsiCo, sponsorer stribe af amerikanske sundhedsorganisationer, viser et studie fra Boston University. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De to amerikanske sodavandsgiganter Coca-Cola og Pepsi sender penge efter næsten 100 forskellige sundhedsorganisationer i USA, som ellers kæmper for at forbedre amerikanernes sundhed.

Sodavandssponsoraterne lander blandt andet i kasserne hos eksempelvis den amerikanske hjerteforening og den nationale diabetesforening, der arbejder målrettet for at finde en kur mod sukkersyge.

Det er et nyt studie fra Boston University, der viser, at Coca-Cola og Pepsi er meget ivrige efter at sende penge efter amerikanske sundhedsorganisationer.

»Nationens to største sodavandsproducenter sponsorerede mindst 96 nationale sundhedsorganisationer fra 2011 to 2015 for at dæmpe deres støtte til lovgivning, som skal reducere indtagelse af sodavand og nedkæmpe fedmeepidemien,« skriver Boston University i en pressemeddelelse.

De to forskere bag studiet refererer til, at de to sodavandsgiganter i den samme femårige periode drev lobbyvirksomhed mod mindst 28 lovforslag, som havde til formål at reducere indtaget af sodavand og forbedre befolkningens ernæring.

Den ene af forskerne bag studiet, Michael Siegel, undrer sig over, at amerikanske sundhedsorganisationer med glæde modtager »sodavandspenge«, når sponsorater fra eksempelvis tobaksindustrien for længst er blevet et absolut »no go«.

»Tidligere studier af sponsorater fra alkohol- og tobaksselskaber indikerer, at virksomheder bruger filantropi som et marketingsredskab, der kan være med til at lukke munden på sundhedsorganisationer, som måske ellers ville drive lobbyvirksomhed og støtte offentlige initiativer rettet mod disse industrier,« siger Michael Siegel i forbindelse med offentliggørelsen af studiet.

Forskerne bag studiet anbefaler derfor, at de amerikanske sundhedsorganisationer afviser sponsorater fra sodavandsindustrien og i stedet går andre veje, når det gælder om at få budgetterne til at hænge sammen.

Rapporten fra Boston University lander lige midt i en ophedet debat om sukkerindustriens spin og forsøg på at udpege fedt som tidens helt store trussel mod den globale sundhed.

I september kom det nemlig frem i det medicinske tidsskrift JAMA, at den organisation, der i dag hedder Sugar Association, i 1960'erne donerede et større pengebeløb til tre videnskabsmænd på Harvard for at udgive fejlagtig research om sukkers helbredspåvirkninger og i stedet udpege fedt som den helt store synder.

Selvom de lækkede dokumenter er omkring 50 år gamle, viser nyere undersøgelser også, at sukkerindustrien fortsat forsøger at påvirke ernæringsvidenskaben i stor stil.

Sidste år kunne The New York Times afsløre, at Coca-Cola, som er verdens største producent af sukkerholdige drikkevarer, har givet millioner af dollars i støtte til forskere, der søgte at nedtone forbindelsen mellem sukkerholdige drikkevarer og fedme. Den nye rapport fra Boston University anslår, at Coca Cola mellem 2011 og 2014 årligt har brugt mere end 40 mia. kr. om året på lobbyisme.

Et tidligere studie i USA viser ifølge Boston University, at indtagelse af sodavand er skyld i omkring en femtedel af vægtforøgelsen i den amerikanske befolkning i en periode fra 1977 til 2007.