Snart slut på historisk nulrente-epoke i USA

De fleste økonomer venter, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften vil åbne for snarlige renteforhøjelser. Det betyder, at en historisk epoke med nulrente i USA lakker mod enden.

Investorerne vil holde øje med selv de mindste signaler og små ændringer i formuleringerne fra centralbankchef Janet Yellen, når Federal Reserve kommer med en meddelelse onsdag aften. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter snart seks et halvt år med en rente tæt på nul kan amerikanerne nu se frem mod en rentestigning i løbet af sommeren eller til begyndelsen af efteråret. Det er forventningen blandt langt de fleste topøkonomer fra ind- og udland, der alle har blikket rettet mod en meddelelse fra Federal Reserve (FED) omkring kl. 19.00 dansk tid.

Meddelelsen bliver sendt ud i forbindelse med et to-dages rentemøde i FED, og de fleste forventer, at centralbankchef Janet Yellen vil droppe den centrale formulering om at være "tålmodig" i forhold til at hæve renten. Hvis det sker, tolker de fleste det som om, at der er udsigt til en rentestigning i enten juni eller september.

Selv om udsigten til gradvise rentestigninger i USA kan få bekymrede panderynker frem hos mange investorer, understreger seniorøkonom i Jyske Bank, Kim Fæster, at de forestående renteforhøjelser er udtryk for, at amerikansk økonomi har det rigtig godt.

»Det indikerer, at amerikansk økonomi kører i et rigtig pænt tempo. Arbejdsløsheden er lav, og amerikanerne er på rette vej. En økonomisk vækst på tre procent passer dårligt med en rente på nul procent,« siger Kim Fæster.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, er enig og kalder udsigten til amerikanske rentestigninger for en decideret solstrålehistorie.

»Det afspejler, at amerikansk økonomi er ved at lægge krisen bag sig. I den situation er det både naturligt og nødvendigt, at centralbanken hæver renten fra det rekordlave niveau på 0,« skriver han i en kommentar.

Aktiemarkedet er velforberedt

Den ekstremt lempelige pengepolitik i både USA og euroområdet er en af de meget væsentlige årsager til de rekordhøje aktiekurser. Renteforhøjelser er aldrig populært på aktiemarkedet, men markedet har for længst taget højde for den første renteforhøjelse senere i år.

Centralbankchef Janet Yellen har tidligere fastslået, at FED ikke vil føle sig bundet til et bestemt skema for rentestigningerne, uanset om man bruger den ene eller anden formulering om de forestående rentestigninger. Tidspunktet for en rentestigning vil i høj grad afhænge af udviklingen i inflationen og jobskabelsen i USA de kommende måneder.

Der har i lang tid været rigtig godt gang i den amerikanske jobmotor, og de mange nye job trækker i retning af en snarlig renteforhøjelse. Omvendt trækker den lave inflation i retning af, at man fortsat godt kan vente med en renteforhøjelse lidt endnu.

Mens renten formentlig snart er på vej op i USA, er der intet der tyder på renteforhøjelser i euroområdet så langt øjet rækker.

»I lyset af svag økonomisk vækst og kritisk lav inflation i eurozonen vil Den Europæiske Centralbank (ECB) efter alt at dømme holde den korte rente tæt på 0 i flere år endnu,« skriver Jacob Graven.