Snabe: »Hvis vi ikke styrer den teknologiske udvikling, ender vi med et samfund, hvor der ikke er særlig mange job«

I stedet for at stoppe globaliseringen og skabe frygt om fremtiden, skal vi tage ansvar og styre den teknologiske udvikling i en retning, der forbedrer vores samfund, mener den danske erhvervsmand Jim Hagemann Snabe, der er medlem af World Economic Forums bestyrelse.

Den danske erhvervsmand Jim Hagemann Snabe er bestyrelsesmedlem i fonden bag World Economic Forum, der hvert år afholder Davos-topmødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Yes we can!
Sådan lød det legendariske slogan, som den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, brugte i sin succesrige kampagne for at blive valgt ind i Det Hvide Hus i 2008. Al fokus skulle være på mulighederne.

Når man lytter til Jim Hagemann Snabe, er det fristende at formulere et nyt slogan, som passer bedre til verden anno 2017, og det kunne meget vel lyde:

»Ja vi kan – og vi skal!«

Ifølge Jim Hagemann Snabe bliver det afgørende, at politikere og erhvervsledere arbejder tæt sammen om at styre de teknologiske og digitale nybrud, så resultatet bliver vækst, velstand og job for de mange og ikke kun for de heldige få.

»Hvis vi ikke styrer retningen for den teknologiske udvikling, kan vi let ende med et samfund, som ikke er bedre end i dag. Det vil være samfund, hvor der ikke er særlig mange jobs, og hvor der er endnu større forskel på rig og fattig end idag,« siger Jim Hagemann Snabe i et interview med Berlingske.

Han er i gang med de sidste forberedelser til næste uges årsmøde i World Economic Forum, hvor netop konsekvenserne af den teknologiske udvikling – med fortsættelsen af den fjerde industrielle revolution – bliver et afgørende tema.

Overskriften for årsmødet hedder »Responsive and Responsible Leadership«, og det lægger op til, at erhvervsledere og politikere gør mere for at forstå baggrunden for de massive folkelige protester mod bl.a. globaliseringen og de stadigt mere højtlydte krav om bedre beskyttelse af nationale arbejdspladser.

Ifølge Jim Hagemann Snabe spiller netop teknologien en central, men overset rolle for de dramatiske politiske opbrud, som præger Europa og USA. Den fjerde industrielle revolution, som vil ændre arbejdsbetingelser og job for millioner af mennesker, vil få endnu mere fart på, og hvis den ikke skal løbe løbsk og skabe endnu mere modstand, handler det om at gribe ind og styre udviklingen.

”Det handler om at sætte mennesket i centrum. Vi skal ikke kun diskutere, hvad der teknologisk er muligt, men også hvad der er ønskeligt,” siger Jim Hagemann Snabe.

Når han ser ud i verden, kan han konstatere, at teknologien rummer en voldsom kraft, når det drejer sig om at skabe værdi, job og magt.

Nye digitale platforme har skabt en enorm koncentration af indflydelse og velstand, hvilket efter hans mening er et problem, men uden platformene kan man ikke udnytte de nye muligheder.

”Vi skal finde en vej frem, hvor vi udnytter de digitale platforme, men uden at skabe monopollignende forhold,” siger han.

Den anden udfordring er, at teknologien vil skabe og ødelægge eksisterende jobs i et omfang, som de færreste er forberedt på.

»Mange siger, at globaliseringen har destrueret job. Men to tredjedele af de jobs, der er væk i dag, er reelt forsvundet på grund af teknologien. Kun en tredjedel skyldes globalisering. At give globaliseringen skylden for de tabte job er forkert. Selvfølgelig flytter job ud af landet og vil også gøre det i fremtiden, men selv i Kina taler man i dag om, at fremtidens fabrikker ikke vil have særligt mange ansatte.«

Jim Hagemann Snabe understreger, at man selvfølgelig ikke skal stoppe den teknologiske udvikling. »Jeg tror ikke, at vi skal stoppe den, men vi kan styre den,« siger han.

En central udfordring handler om, at teknologi i mange år både øgede medarbejdernes produktivitet og gav dem flere kroner i lønningsposen. ”Så længe teknologien øgede arbejdskraftens produktivitet, kunne lønningerne på arbejdskraften stige. Men sådan er det ikke alle steder i dag. Nu erstatter vi i højere grad arbejdskraften med teknologi, og den tendens er bekymrende,” lyder det fra Jim Hagemann Snabe.

”Det er økonomisk fornuftigt, for det reducerer omkostningerne. Men den logik kunne man godt udfordre. Hvis arbejdskraft er den mest kostbare ressource, skiller vi os af med den, hvis den bliver for dyr. Hvis vi valgte, at teknologi ikke skal koste arbejdspladser, kunne vi opstille rammevilkår, som ville føre til en anden udvikling.«

Skal den tankegang realiseres, vil det bl.a. kræve en anden beskatning, hvor skat på arbejde blev lettet markant – hvilket de færreste lande er parate til her og nu. På kort sigt opfordrer Jim Hagemann Snabe derfor til, at flere lande, herunder Danmark, sætter fuld kraft på at uddanne flere til at få kompetencer til at forstå og bruge ny teknologi. Evnen til at styrke arbejdsstyrkens kompetencer er ganske enkelt nøglen til at kunne sikre velstand og job, siger han.

Han oplevede selv dynamikken – og det udskilningsløb, som teknologien udløser - da han i sommers deltog i et stort regionalt WEF-møde i Kina. Her sad han overfor ledere fra mange lande, og da han spurgte, hvordan det gik, var det slående, at svarene var uhyre forskellige.

»De fleste sagde, at det ikke gik så godt. De havde ingen vækst, og de var utrygge overfor fremtiden. Et mindretal sagde, at de aldrig havde haft det bedre eller oplevet større muligheder. Det viser, at der er vækst og job i det her, hvis man gør det rigtigt. Men det kræver, at man har de rigtige kompetencer. Husk på, at der er skabt mere værdifulde virksomheder de sidste ti år end i de sidste 50 år, så der er masser af nye muligheder. Udfordringen handler om at få de rigtige færdigheder.«