Smv'er får flere kunder trods lave forventninger

Virksomhederne begynder at se en smule lysere på fremtiden, mens kunderne boltrer sig i indkøbsmulighederne.

Mens virksomhederne træder vande, shopper kunderne omkring.

En rundspørge blandt medlemmerne af ErhvervsPanelet viser, at små og mellemstore virksomheder har opnået lavere omsætning og driftsresultat i første halvår af 2009, end de selv havde ventet.

- Tallene understreger, at vi ikke har set bunden endnu. Men også at det ikke fortsætter så stærkt nedad, som det har gjort i første halvår. De er mere positive i deres forventninger til andet halvår, siger Jens Brendstrup, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Usikkerhed 2009 ud

ErhvervsPanelet består af abonnenter hos ErhvervsBladet.dk. I denne rundspørge er 548 direktører for små og mellemstore virksomheder blevet spurgt. I alt 230 har givet svar, og godt 40 procent venter en lavere omsætning i andet halvår i forhold til sidste år, men knap 40 procent venter et lavere driftsresultat. Tallene ligger nogenlunde på linje med en tilsvarende rundspørge om virksomhedernes forventninger, som ErhvervsBladet.dk foretog lige før påske.

Realiteten er, at de hårde tider kommer til at vare året ud, og så kan vi håbe på bedring i 2010, lyder vurderingen fra Mads Engberg, chefanalytiker i Håndværksrådet.

- På trods af SP-penge og en pæn skattelettelse med indgangen af 2009 er der en psykologisk effekt, hvor familien Danmark bliver usikker på, om man bliver ved med at have et arbejde. Måske venter man lidt med udestuen og lægger pengene i madrassen, siger Mads Engberg om den matte købelyst.

Rundshopping

Netop købelysten bliver i øjeblikket sat i spændetrøje, og alle forsøger at minimere omkostningerne. Alligevel angiver 36 procent af direktørerne, at deres virksomhed har fået flere kunder. Blot 27 procent har mistet kunder.

- Det er overraskende. Rent matematisk skal det hænge sammen med, at hver enkelt kunde køber mindre end tidligere. Folk shopper mere rundt, forklarer Jens Brendstrup, Dansk Erhverv.

Håndværksrådet laver sine egne konjunkturundersøgelser blandt organisationens medlemmer. Den seneste bakker op om oplevelserne hos ErhvervsPanelet. Den viser desuden, at de mindre virksomheder begynder at se lysere på at gøre investeringer i fremtiden.

- I forhold til første kvartal viser andet kvartal en fremgang i alle brancher. Virksomhederne begynder så småt at se lyset for enden af tunnelen. Det går stadig nedad, men det går væsentligt langsommere, og der er væsentlig færre negative toner. Virksomheder ser fremtidige investeringer som mere fordelagtige nu, end de gjorde for et år siden, siger rådets chefanalytiker Mads Engberg. Han ser desuden positivt på den nuværende lave rente, som giver ny næring til invereringslysten.