Smv’er bag jobmirakel på Lolland

Over halvdelen af forårets fyrede 3F’ere fra Vestas i Nakskov har nu fået job - stort set alle hos lokale håndværkere og produktionsvirksomheder.

Læs mere
Fold sammen
Få måneder efter at vindmøllegiganten Vestas fyrede over 200 3F’ere i Nakskov, har mere end halvdelen fået job igen - hos lokale smv’er inden for håndværk og industri.

- Det havde vi ikke turdet håbe på. Det er helt utroligt," siger den lokale 3F-formand, Jess Hansen, til ErhvervsBladet.dk.

Ufaglærte, privatansatte 3F’ere har nemlig vist sig at være blandt de mest udsatte under finanskrisen. Så stemningen var helt i bund, da Vestas i foråret uddelte 276 fyresedler på Vestlolland - 241 af dem til 3F’ere.

Men nogle måneder efter er godt halvdelen, 123 personer, atter i beskæftigelse.

- Det er et lille mirakel. De nye arbejdsgivere er en vifte af små virksomheder i lokalområdet inden for produktion og håndværk. De har typisk ansat en eller to ad gangen," fortæller Peter Straadt, partner i AS3 outplacement.

Rådgivningsbureauet har speciale i at rådgive virksomheder ved afskedigelser.

Andre 3F’ere er blevet knytter til vikarbureauer, og nogle af gået i gang med en uddannelse.

- Vestas har et godt brand, så mange lokale arbejdsgivere har ment, at 3F’erne fra Vestas er professionelle og dygtige og kunne gøre en forskel for virksomheden," siger Peter Straadt.

Han vurderer samtidig, at mange smv’er nyder godt af finanskrisen, fordi de store virksomheder skærer ned og lægger opgaver og produktion ud.

- De små er mere fleksible, og de tager en del af risikoen for de store. De store vil ikke selv løbe risikoen ved at opretholde en stor produktion under en finanskrise, så de outsourcer meget i øjeblikket. Derfor ser vi, at mange smv’er faktisk udvider og ansætter i øjeblikket. Og det gælder generelt i hele Danmark," siger Peter Straadt fra AS3 outplacement.

For 3F’ere i Nakskov er livet dog ikke lutter lagkage. Nok kom ledigheden ikke op på de 30 procent, som var frygtet efter fyringsmeldingen fra Vestas, men arbejdsløsheden er steget til næsten 20 procent.

- Finanskrisen havde ikke ramt Nakskov og Vestlolland så hårdt, og vi begynder så småt at mærke broprojektet (Femern-forbindelsen, red.). Men meldingen fra Vestas i foråret var en streg i regningen, og vi er glade for, at Vestas netop nu ved halvårsregnskabet har sagt, at der ikke kommer flere fyringer i år," siger Jess Hansen.
Både han og Peter Straadt fra AS3 roser Vestas for måden, de mange fyringer blev håndteret på.

Vindmøllevirksomheden indledte hurtigt en tæt dialog med både tillidsrepræsentanter og det lokale jobcenter.

Desuden blev AS3 koblet på, så alle afskedigede blandt andet blev tilbudt fire individuelle rådgivningssamtaler.