Smid slipset og lad os blive gode venner igen

Opgøret med Saddam Hussein skilte euopæere og amerikanere i to lejre. Nu skal skårene klinkes, og arrangørerne tager et drastisk middel i brug.

DAVOS

Under topmødet i Davos sidste år, var de atlantiske relationer koldere end snedriverne i den lille schweiziske bjergby. World Economic Forums topmøde stod i storpolitikkens tegn, og uenigheden omkring Irak skabte ophedede diskussioner blandt deltagerne. Verdensøkonomiens dårlige forfatning løftede heller ikke stemningen.

På den ene side stod de patriotiske amerikanere, der stadig havde terrorangrebet på USA i alt for frisk erindring, på den anden side europæerne, der var fortørnede over amerikanernes ultimative facon.

I år skal sårene heles, og de gamle venner skal finde hinanden igen, i de uformelle omgivelser i 1.500 meters højde. Forbrødringen ser ligefrem ud til at være planlagt.

Præsident Bush har sendt ikke mindre end en tredjedel af sine ministre, europæerne er mødt talstærkt op og skarpskytterne, der sidste vinter overvågede de femstjernede hoteller, er, om ikke væk, så i hverfald usynlige fra gadeplan. Organisationen World Economic Forum spiller næppe hasard med sikkerheden, men har til gengæld taget et drastisk skridt for at fremme det uformelle.

Igen og igen nævnes det i programmerne, at dresscode til møderne er business casual - nul slips.

Hvordan klæder en topchef sig så ud, når han skal være nonchelant? Ja, vores modereporter ville nok få et slagtilfælde. Enkelte dot.com milliardærer fra Californien, kunstnere og kongelige, har selvfølgelig styr på poloerne og rullekraverne. Men de fleste af topcheferne hopper i det sædvanlige power-suit, og smider så slipset på vej ind i kongrescenteret, der danner rammen om begivenheden. Nu er det bare sådan med power-suits, at de kun indgyder respekt, hvis windsor-knuden er på plads.

Uden silkeslipset ligner de gråsprængte gentlemen en samling børsmæglere, der er ude og bowle efter en lang handelsdag. »Den amerikanske civilisations endelige sejr«, kaldte Financial Times kommentar Martin Wolf tiltaget under en debat - og han så heller ikke for smart ud, med skjorteflipper i øst og vest.

Men selvfølgelig er der undtagelser. Ehud Barak, tidligere premiereminister i Israel, havde da slipset på, da han med tre (slipseklædte) livvagter strøg igennem kaffebordene. Og hvem kan forestille sig vores egen statsminister smide sit slips? Er der nogen, der har set ham uden, medmindre han var iført sit løbetøj?

Næh, i denne forsamling af stærkt konkurrencedrevne mennesker, varer det nok ikke mange dage, før slipseknuden er på plads igen. Men skilles de som brødre, gør det nok heller ikke så meget igen.