Slutspurt for overenskomst for statsansatte

Alt tyder på, at finansminister Thor Pedersen (V) og formanden for Centralorganisationernes Fælles Udvalg, Peter Waldorf, kan præsentere et færdigt resultat for 175.000statsansatte eengang i løbet af weekenden - måske endda allerede torsdag aften.

Parterne mødtes til et forhandlingsmøde torsdag eftermiddag og kom ud efter halvanden time. Hvornår de skal mødes igen, afhænger af, hvor langt de enkelte forhandlingsgrupper kan nå.

"Vi er midt i forhandlingerne. De små grupper forhandler videre, og så mødes Waldorff og jeg igen senere. Det kan blive i aften eller i morgen tidlig, sagde Thor Pedersen umiddelbart efter mødet. Finansministeren understregede endnu engang, at forhandlingerne foregår i "en god tone", og at der er "en stor forståelse for, at der er en fælles opgave, der skal løses".

"Vi skal lytte til hinanden og finde frem til et forsvarligt resultat, som også dækker de synspunkter, der er blandt medlemmerne i CFU, sagde Thor Pedersen. Peter Waldorff havde intet at tilføje, og dermed er forhandlingerne nøjagtig ligeså tilknappede, som de har været hele tiden.

Et afgørende signal om, at et endeligt resultat er under opsejling, er, at CFU's regnedrenge er rykket ud af deres egne kontorer og har taget deres bærbare computere med sig under armen ind i Finansministeriet. Der kan de være i en tæt og løbende kontakt med ministeriets embedsmænd, der også arbejder på højtryk for at vurdere konsekvenserne af de forslag, der kommer fra de forskellige arbejdsgrupper.

Hvis forhandlingerne afsluttes på et eller andet tidspunkt i weekenden, sker det næsten uhørt hurtigt - en hel måned tidligere end ved de to seneste forhandlinger. Disse forhandlinger er da også anderledes på et helt centralt punkt.

På grund af folketingsvalg og regeringsskifte blev finansloven udskudt, og Thor Pedersen fremlægger derfor først på tirsdag sit finanslovsudspil.

Udspillet lægger op til nedskæringer og afskedigelser i staten, og det kan betyde stor uro blandt de statsansatte. Thor Pedersen ser derfor helst, at overenskomstforhandlingerne kan afsluttes inden.

Forhandlingerne skal allersenest være afsluttet ved udgangen af marts, idet de nuværende overenskomster udløber per 1.

april.

Ritzau