Slagtere strejker i protest mod forlig

Slagteriarbejderne mener, at de betaler prisen for en barselsfond. I går nedlagde slagterne arbejdet, fordi de er utilfredse med, at de er blevet påtvunget bestemmelsen om »forsømt tid«.

Læs mere
Fold sammen
7.500 slagtere lod i går svin være svin og nedlagde arbejdet i protest mod det mæglingsforslag, som LO og DA har strikket sammen.

Slagterne er utilfredse med, at arbejdsgiverne fremover får mulighed for at kræve ikke udført arbejde ved overenskomststridige arbejdsnedlæggelser indhentet, uden at de ansatte får betaling for deres overarbejde. En bestemmelse, der går under navnet »forsømt tid«.

»Alle slagterne er gået hjem. Jeg tror, der kommer et nej til mæglingsforslaget fra hele branchen,« siger Leo Christensen, der er fællestillidsmand på Danish Crown i Herning, hvor mellem 600 og 700 slagtere har lagt kniven fra sig.

Han mener, at slagteriarbejderne er blevet ofret i LOs kamp for at få en barselsfond på plads.

»Barselsfonden har sin fulde berettigelse, for vi har også brug for piger på slagterierne. Men fonden burde ikke være oprettet på bekostning af, at vi skal æde bestemmelsen om forsømt tid. Når man sælger os på den måde, så kommer reaktionen altså med det samme,« siger Leo Christensen.

Færre strejker
Slagteriarbejderne har tradition for at slå alle rekorder, når det gælder antallet af overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Men sidste år indgik de et »fredsprotokolat« med DI, som betyder, at antallet af overenskomststridige strejker er faldet fra 193 i 2002 til 79 i 2003.

»Vi kan ikke se, hvorfor bestemmelsen om »forsømt tid« skal indføres, når slagterne har nedbragt antallet af strejker,« siger Peter Uno Andersen, der er fællestillidsmand på Ticans slagteri i Thisted.

Her har omkring 550 slagtere nedlagt arbejdet. Og det er selv om slagterne på Tican skiller sig ud ved, at de kun har haft en mindre overenskomststridig strejke inden for de sidste 20-25 år.

Ingen folkelig sag
Et eventuelt nej fra landets ca. 20.000 slagteriarbejdere fylder kun begrænset, når mæglingsforslaget om en lille uge skal til afstemning blandt 650.000 privatansatte lønmodtagere på LO/DA-området.

Selv om et netværk af tillidsmænd, der kalder sig OK-samarbejdet 2004, også anbefaler et nej, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen ikke, at det får stor betydning for det samlede resultat.

»Det er klart, at man vil mobilisere nogle nej-sigere på »forsømt tid«. Men der er først og fremmest tale om politisk bevidste tillidsrepræsentanter på venstrefløjen og så slagteriarbejderne, der har fået det her forlig proppet ned i halsen,« siger Flemming Ibsen, fra Aalborg Universitet.

Han mener ikke, at spørgsmålet kan engagere den brede befolkning.

»Det her overenskomstforlig rammer utrolig bredt. Der er både løngoder, pensionsgoder og sociale goder. Jeg tror, at det bliver vedtaget med et stort flertal, nu hvor barselsfonden er på plads« siger Flemming Ibsen. Slagteriarbejderne beslutter på møder her til morgen, om de genoptager arbejdet.