Slaget om vindmøllerne kommer til at stå i USA

Efter et surt 2004 vil det amerikanske vindmøllemarked stige til rekordhøjde næste år og kan blive mere end femdoblet, vurderer BTM Consult.

Læs mere
Fold sammen
Salget af vindmøller i USA vil sætte nye rekorder i 2005 efter en gedigen skuffelse i år, og det vil give en række ordrer til verdens største vindmølleproducent, danske Vestas Wind Systems. Det forventer BTM Consult, der analyserer det globale marked for vindenergi.

BTM forventer, at det amerikanske marked vokser til en plads som verdens største godt hjulpet på vej af skattelettelser til vindprojekter.

Per Krogsgaard fra BTM forventer, at det amerikanske marked kan vokse helt op til 2.500 megawatt i installeret kapacitet fra skuffende 400 megawatt i år. Én megawatts kapacitet har en ordreværdi på omkring 1 mio. euro for vindmølleproducenterne, og dermed kan der være tale om ordrer for op mod 2,5 mia. euro alene i USA næste år.

Indtjeningsvækst for Vestas
Udviklingen i USA kan repræsentere en tiltrængt vending i indtjeningen for Vestas efter et skuffende 2004, hvor selskabet har kæmpet mod en faldende dollarkurs og kraftigt stigende stålpriser.

I selskabets orientering for tredje kvartal i sidste uge skrev Vestas forsigtigt, at man forventer vækst i USA næste år, men at væksten formentlig bliver reduceret på grund af dollarfaldet og stålprisernes fordyring af produktionen.

Hos Sydbank mener analytiker Jacob Pedersen , at Vestas' udmelding er for forsigtig.

»Deres opfattelse af det amerikanske marked divergerer fra resten af markedet. Jeg er overbevist om, at de nok skal løbe med omkring 25 procent af det amerikanske marked næste år,« siger Jacob Pedersen.

»Der bliver naturligvis kamp om medaljerne i USA, men jeg er ikke et sekund i tvivl om at Vestas nok skal få ordrer i USA,« siger Per Krogsgaard fra BTM.