Slår statsministeren i fodboldtips

Fritz H. Schur er en af statsminister Anders Fogh Rasmussens nære venner, og de ser blandt andet landskampe sammen. Statsministerens nære ven er blevet udnævnt til bestyrelsesformand for DONG. Synergien er det vigtigste lige nu, siger Fritz H. Schur.

Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fritz H. Schur ser fodboldlandskampe sammen med statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Og ved aftenfesten på Venstres landsmøde sidste år blev det bemærket, at han ankom i selskab med Anders Fogh Rasmussen (V) som en af de sidste. Fritz H. Schur er kendt som en af de få personer, der har direkte adgang til statsministeren. De to er også personlige venner. Nu er statsministerens nære ven blevet udnævnt til bestyrelsesformand for energiselskabet DONG.

»Jeg vil meget nødig komme med programerklæringer. Jeg sidder faktisk heroppe i sommerhus i Nordjylland lige nu omringet af kasser fulde af materiale om mit nye job,« siger Fritz H. Schur. Den 53-årige nyvalgte bestyrelsesformand for DONG vil dog godt løfte lidt af sløret for hans visioner for det nye job.

»DONG har købt stærkt op og fusioneret sig til meget i løbet af de sidste 14 måneder. Nu mangler vi at få struktur på det. Så den første store opgave bliver at få synergierne frem. Altså at få en plus en til at være tre og ikke kun to.«

DONG står foran en større rationaliseringsrunde og efterfølgende børsnotering af fusionen mellem Dong, kraftværksselskaberne Elsam, E2 og Danmarks to største elselskaber NESA og Københavns Energi samt det mindre Frederiksberg Energi.

Betydelige synergier
Fritz H. Schur ser betydelige synergier i et stort dansk energiselskab, der bl.a. skal omfatte Elsam A/S og statsejede DONG. Dermed skulle Skærbæk ved Fredericia, som er hovedkvarter for Elsam A/S, være sikker på at blive hjemsted for det nye selskabs hovedkvarter. Fritz H. Schur har ofte arbejdet for staten som bestyrelsesformand. Både som formand for Det Danske Klasselotteri og som medlem af Post Danmarks bestyrelse siden 1995. De to poster blev i efteråret 2001 suppleret med en plads i bestyrelsen for SAS, da forgængerne valgte at trække sig i kølvandet på den store kartelskandale.

Fritz H. Schur oprettede i 1998 Den Liberale Erhvervsklub på opfordring fra Uffe Ellemann Jensen. Det koster årligt 20.000 kr. i kontingent at være medlem, men så får man også mulighed for at møde Venstre-ministrene ved fem-ti arrangementer hvert år. Klubben bidrager årligt med cirka 300.000 kr. til Venstre.

Mange års venskab
DONG-bestyrelsesformanden har kendt statsministeren i mange årtier længe inden, han blev statsminister.

»Vi er fire stykker, der har gået til landskampe i Parken i så mange år, at det faktisk fortaber sig i tågerne, hvornår vi startede. Vi spiser først en dejlig middag sammen, og så vædder vi om resultatet med 100 kr. på højkant fra hver. Sådan har vi altid gjort det. Når kampen er slut, så udveksler vi pengene og spiser en dessert,« siger Fritz H. Schur, der ser statsministeren cirka 6-8 gange om året. Det er sjældent, at statsministeren vinder puljen, som der spilles om ved landskampene.

»Jeg vinder altid, selvom Helge Sander garanteret også vil påstå, at han vinder. Anders Fogh Rasmussen vinder ikke så meget. Han spiller faktisk altid på Danmark. Det har han altid gjort.«

Fritz H. Schur mener dog ikke, at hans bestyrelsesposter kommer af hans nære forhold til Venstre. Han er blevet valgt til formand for Klasselotteriet ni gange af Nyrup-regeringen. Han er også blevet valgt til SAS-bestyrelsen og Post Danmark-bestyrelsen af Nyrup-regeringen.

»Det er pudsigt, at jeg er valgt til meget mere af Socialdemokraterne og de Konservative end af Venstre,« funderer Venstres grå eminence.

En måned om året på vandet
Når Fritz H. Schur skal slappe af, sejler han ud med sin store sejlbåd. Sidste år sejlede han 2.000 sømil. Fritz H. Schur regner med, at han tilbringer cirka en måned om året på vandet. Turene går blandt til Bergen, Amsterdam, og målet i år er Finlands hovedstad Helsinki.

DONGS nye formand betegner sig selv som et meget socialt menneske.

»Jeg elsker fester og glade dage med god mad og vin. Jeg nyder at se mennesker omkring mig, men jeg kan ikke gå så sent i seng mere, når jeg skal gå ind i så stor en sag som for eksempel DONG. Så det er slut med fester til klokken 3 og 5 om morgenen.«