Skype havde hemmelig skatteaftale med Luxembourg

Kort før Janus Friis solgte Skype for 19 milliarder kroner, havde Luxembourg skrevet under på, at IT-giganten ikke var noget værd, viser lækkede hemmelige skatteaftaler.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort før salget af Skype lykkedes det Janus Friis og hans svenske makker Niklas Zennström med hjælp fra revisionsfirmaet Ernst & Young at få en aftale med skattemyndighederne i Luxembourg om at slippe for at betale skat.

Det skriver Politiken.

Skype skrev ifølge avisen 12. april 2005 til Luxembourgs skattemyndigheder og bad om lov til skattefrit at flytte sit patent og varemærke til det nyoprettede selskab i Irland. Som begrundelse angav man, at forretningen stort set ikke var noget værd.

»Det er ikke særlig sandsynligt, at man vil kunne finde en køber, der er villig til at betale mere end de af Skype afholdte omkostninger til at erhverve sig SkypeTM,« lyder det i en hemmelig skatteaftale, som er blevet lækket til Politiken gennem organisationen International Consortium of Investigative Journalists.

Aftalen om nulskat blev underskrevet, selv om Skype til medier og markedsanalytikere samtidig fortalte, at forretningen gik forrygende, og to måneder senere blev Skype solgt til eBay for 19 milliarder kroner.

Niels Johannesen, der er ekspert i international skat og lektor ved Københavns Universitet, vurderer, at de internationale regler om transfer pricing tilsyneladende blev omgået i aftalen med Skype.

»Det ser ud til, at Luxembourg med åbne øjne undergraver transfer pricing-reglerne her,« siger han til avisen.

Janus Friis vil ikke kommentere sagen, og det er ikke lykkedes at få kontakt til Niklas Zennström, mens Skypes skatterådgiver, Ernst & Young, og luxembourgske skattemyndigheder ikke vil udtale sig om konkrete sager, skriver Politiken.