Skuffende svensk vækst dårligt nyt for dansk eksport

Tirsdagens skuffende BNP-tal for den svenske økonomi er dårligt nyt for dansk økonomi, og kan føre til yderligere finanspolitiske lempelser på den anden side af sundet.

Anders Borg har tidligere talt om finanspolitiske stimulanser i form af ufinansierede udgifter for 25 mia. skr. i 2014, men advarer mod at drage for tidlige konklusioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIC BOTHMA
Bruttonationalproduktet faldt 0,1 pct. i forhold til første kvartal, men steg 0,6 pct. i forhold til andet kvartal sidste år, en skuffelse for investorerne, der havde ventet en stigning på 1 pct. på årsbasis ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Faldet i det svenske bruttonationalprodukt, der ifølge makroøkonom fra Sydbank Peter Bojsen Jakobsen især skyldes et fald i svenskernes privatforbrug, investeringer og eksport, er dårligt nyt for danske virksomheder, da Sverige er den næststørste aftager af danske varer. Sverige aftager næsten 20 pct. af Danmarks eksport, skriver Peter Bojsen Jakobsen.

Nedgangen var dog ventet af den svenske regering, der havde frygtet en svag udvikling i 2013.

»Vi havde frygtet en svag udvikling i 2013, hvilket taler for yderligere offentlige indsatser,« siger den svenske finansminister ifølge Dagens Industri.

Anders Borg har tidligere talt om finanspolitiske stimulanser i form af ufinansierede udgifter for 25 mia. skr. i 2014, men advarer mod at drage for tidlige konklusioner.

Ifølge ministeren vil Sverige foretage en revision i august, men udviklingen indikerer, at økonomien vil få behov for stimulanser.

/ritzau/FINANS