Skuffende japanske BNP-tal skaber tvivl om Abe-kurs

På trods af et særdeles aggressivt reformprogram, vokser Japans økonomi ikke så hurtigt som forventet. Det sætter spørgsmålstegn ved regeringsleder Shinzo Abes kurs.

Japans premierminister Shinzo Abe har ikke skabt så meget vækst som forventet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai

Selvom den japanske regering har sat nogle seriøse støttehjul ud under landets økonomi i form af blandt andet obligationsopkøb og heftige offentlige investeringer, så er væksttempoet ikke så højt som forventet.

Netop offentliggjorte væksttal viser, at landets bruttonationalprodukt, BNP er vokset med 0,6 procent i år, hvilket svarer til en årlig vækst på 2,6 procent.

Det var noget af en skuffelse. Ifølge en rundspørge foretaget af nyhedsbureauet Bloomberg var den gennemsnitlige spådom blandt økonomer og analytikere en vækst i kvartalet på 0,9 procent og 3,6 procent på årsbasis.

»Japans BNP vækst skuffer og sætter yderligere spørgsmålstegn ved om Shinzo Abes reformprogram,« skriver Henrik Drusebjerg, seniorstrateg hos Nordea i sin morgenkommentar.

Den gode nyhed i dagens tal er, at privatforbruget er steget med 0,8 procent i forhold til første kvartal, til gengæld er virksomhederne stadig tilbageholdende med at satse på nye investeringer. I stedet for en stigning på 0,7 procent som var forventningen, endte det med et fald i investeringerne i erhvervsvirksomhederne på 0,1 procent. 

Abe har fået mere magt

Sommerens valg til Overhuset i det japanske parlament endte med en stor sejr til premierminister Shinzo Abe, som nu har fået manøvrefrihed til at gennemføre flere reformer i løbet af efteråret.

»Regeringen og Abe går og barsler med et reformprogram, og de har hele tiden fastholdt, at de ville se flere nøgletal fra økonomien før de tog deres endelige beslutning,« skriver Henrik Drusebjerg og fortsætter:

»Dagens væksttal er et af de tal de har holdt allermest øje med og det styrker ikke ligefrem argumenterne for at indføre bl.a. en momsforhøjelse allerede fra april næste år, som er den del af reformplanerne, der er allermest usikkerhed omkring og den del, der formentlig får den største effekt på væksten,« skriver han.

Shinzo Abes helt store udfordring bliver at få vækstinitiativer til at gå hånd i hånd med strukturelle reformer, der kan genoprette økonomien i ét af verdens mest gældsatte lande på længere sigt. 

Den japanske regering har eksempelvis lovet at reformere landbrugs- og sundhedssektoren. Men politiske iagttagere er spændte på, om Shinzo Abe vil holde sit ord og også gennemføre de mere upopulære reformer.

Dagens væksttal fik en lunken modtagelse hos investorerne, der har sendt det japanske Nikkei-indeks ned med 0,7 procent (klokken 7.45 dansk tid), mens yennen er styrket lidt over dollaren.