Skuffende industriproduktion og investeringsniveau i Kina

Den kinesiske industriproduktion udviklede sig ikke helt så godt som ventet i august, og investeringsniveauet efterlod meget tilbage at ønske i august. Derimod var detailsalget en spids bedre end ventet.

Den kinesiske industriproduktion udviklede sig ikke helt så godt som ventet i august, og investeringsniveauet efterlod meget tilbage at ønske i august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Qilai Shen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Industriproduktionen viste fremgang på 6,1 pct., men kunne ikke leve op til økonomernes forventninger, da de ifølge Bloomberg havde ventet en fremgang på 6,5 pct. på årsbasis, efter julis skuffende produktionsfald til 6,0 pct.

Industriens investeringsniveau blev samtidig opgjort til at være steget 10,9 pct. i år frem til udgangen af august. Det er en nedgang i forhold til måneden før, hvor investeringsniveauet viste en stigning på 11,2 pct. i år, hvilket også var analytikernes estimerede niveau for august.

Samlet er industriproduktionen steget 6,3 pct. i år, hvilket er uændret fra julis opgørelse.

De let skuffende industriproduktions- og investeringsdata understreger de udfordringer, den kinesiske regering står over for, hvis vækstmålet på 7 pct. i år skal nås i takt med, at også eksportnedgangen og producentpris-deflationen uddybes.

- Beijing lægger betydelig vægt på det nedadgående vækstpres. Med datastrømmen på vej i en til stadighed mere negativ retning, forventer vi flere vækstfremmende foranstaltninger, lyder det fra analytikerne Tao Dong og Deng Wei Shen fra Credit Suisse i Shanghai ifølge Bloomberg News.

Det kinesiske finansministerium opfordrede for nylig til en mere aktiv finanspolitik for at imødegå det nedadgående pres. Desuden har centralbanken, People's Bank of China, reduceret renten ikke mindre end fem gange på ti måneder samt sænket reservekravet til bankerne.

Samtidig med tallene for industriproduktionen var der data for detailsalget i august.

Salget steg 10,8 pct., hvilket var en spids bedre end ventet, da økonomerne havde estimeret en forøgelse på 10,6 pct. Måneden forinden var salgsfremgangen på 10,4 pct.

Dermed er detailsalget steget 10,5 pct. i år eller lidt mere end de ventede 10,4 pct.

Stigningstakten i år frem til og med juli var 10,4 pct.

Ifølge Bjarke Roed-Frederiksen, der er senioranalytiker i Handelsbanken, er tallene relativt positive, men alligevel er ikke nok til at overbevise investorerne om, at den finansielle turmult i Kina er ovre.

- Samlet peger tallene på en vis stabilisering af den økonomiske vækst i Kina, men tallene er nok ikke stærke nok til at overbevise de mange Kina-skeptikere om, at Kina - som vi venter det - undgår et økonomisk kollaps. Dermed kan fortsat Kina-relateret finansiel uro nok ikke undgås, førend der kommer mere overbevisende nøgletal, skriver senioranalytikeren i en kommentar.